latinica  ћирилица
28/11/2018 |  10:27 ⇒ 11:17 | Аутор: СРНА

Ахметспахићу једномјесечни притвор (ФОТО)

Суд БиХ одредио је једномјесечни притвор Мунибу Ахметспахићу, осумњиченом за организовање терористичке групе и боравак на сиријском ратишту.

Из Суда БиХ је саопштено да је Ахметспахићу притвор одређен због опасности од бјекства и због околности које оправдавају бојазан да ће поновити кривично дјело, довршити покушано кривично дјело или учинити кривично дјело којим пријети, а за та кривична дјела може се изрећи казна затвора у трајању од пет година или тежа казна.

Приједлог Тужилаштва БиХ да се Ахметспахићу одреди притвор и због постојања посебних притворских разлога, односно због угрожавања безбједности грађана и имовине - одбијен је као неоснован.

Ахметспахић је осумњичен да је починио кривично дјело организовање терористичке групе, а у вези са кривичним дјелом тероризам.

Мунибов брат погинуо као џихадиста у Сирији

Терориста Мевлудин Ахметспахић (Фото: СРНА)/24/ звани Давуд, брат терористе Муниба Ахметспахића /28/ званог Ебу Омер који је због повезаности са тероризмом ухапшен на сарајевском аеродрому, погинуо је у Сирији 2014. године борећи се на страни терориста, сазнаје Срна у безбједносним структурама.

"Давуд, син Џемаила, рођен је у Зеници, а живио је у Горњој Маочи. Са братом Мунибом отпутовао је са Међународног аеродрома Сарајево авионом у Истанбул 14. маја 2013. године, а одатле у џихад у Сирију. Вратили су се 26. маја 2013. године зато што је Давуд психички оболио. Он је поново отишао у Сирију 1. августа 2013. године са још девет лица. Погинуо је у борбеним дејствима код града Кобанеа у новембру 2014. године", наведено је у његовом досијеу.

 

Муниб Ахметспахић је поново отишао у Сирију 1. јула 2013. године летом из Сарајева у Истанбул.

Са њим су у авиону били терористи Јасмин Јашаревић /31/ звани Ебу Реваха и Аднан Ћатић /30/ звани Адо, пише у њиховим досијеима.

Ћатић, син Екрема, рођен је у Зеници. До 2012. године боравио је у Горњој Маочи, а пријављен је на адреси у Каћунима код Бусоваче.

"Отишао је у џихад у Сирију 1. јула 2013. године летом из Сарајева у Истанбул, а у авиону с њим су били Јасмин Јашаревић и Муниб Ахметспахић. Ћатић се шеријатски вјенчао са Адном Балихоџић /23/", наведено је у досијеу Ћатића.

Балихоџићева, кћерка Закира, рођена је у Бугојну, са пребивалиштем на адреси Бијеле Воде у Какњу, пише у њеном досијеу.

"Адна Балихоџић је шеријатски вјенчана супруга Аднана Ћатића који се налази у Сирији. Она је са сарајевског аеродрома 4. септембра 2014. године, заједно са Суадом Мешиновић и њено троје дјеце, отишла за Истанбул, а одатле у Сирију", наведено је је досијеу Балихоџићеве.

У дисијеу Јашаревића наведено је да је син Иламеда, рођен и стално настањен у Теслићу, у Доњим Ружевићима.

"У џихад у Сирију је отишао 1. јула 2013. године летом са сарајевског аеродрома у Истанбул, са Мунибом Ахметспахићем и Аднаном Ћатићем. У Бих се вратио 19. фебруара 2014. године", наведено је у Јашаревићевом досијеу.

Јашаревића је Суд БиХ 2017. године, због повезаности са тероризмом, осудио на годину и четири мјесеца затвора. На издржавању казне био је од 30. јуна прошле године, а данас је на слободи.

Из Тужилаштва БиХ је саопштено, уз навођење иницијала, да је Муниб Ахметспахић под истрагом због кривичног дјелаа организовање терористичке групе у вези са кривичним дјелом тероризам.

Истражни органи Ахметспахића доводе и у везу са нападом на зграду амбасаде САД у Сарајеву 28. октобра 2011. године, који је пуцајући из калашњикова извршио терориста Мевлид Јашаревић.

Прије шест мјесеци објављен је списак 76 држављана БиХ који су као припадници терористичких организација погинули у Сирији и Ираку.

До сада су расписане 23 потјернице за држављанима БиХ које Интерпол тражи због повезаности са тероризмом и припадности терористичким организацијама Исламска држава и Ал-нусра.

Америчка ЦИА је 2014. године објавила да се 350 држављана БиХ бори у редовима Исламске државе.

У извјештају Европола "Стање и трендови тероризма у ЕУ" за 2017. годину наведено је да је више од 800 бораца из земаља западног Балкана отпутовало на ратиште у Сирију.