latinica  ћирилица
29/11/2018 |  16:17 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Завршен најмодернији ГП у БиХ, чека се градња моста на Сави

Завршена је изградња новог граничног прелаза и царинског терминала у Градишци, вриједног више од 14 милиона марака.

Иако је ријеч о највећем и најмодернијем објекту те врсте у БиХ, на његово пуштање у рад сачекаће се још неко вријеме, а пуну функцију добиће тек након изградње новог моста на Сави.

Изградња новог граничног прелаза и царинског терминала, који се налазе на крају аутопута Бањалука – Градишка, трајала је 19 мјесеци.

Простире се на више од пет хиљада квадратних метара, а осим објеката за царинске контроле и контроле путника, садржи и ресторан, шпедитерске блокове, санитарне објекте и саобраћајну инфраструктуру.

Нови гранични прелаз има шест улазних и излазних трака, 70 паркинг мјеста за теретна моторна возила и шлепере на улазу у БиХ и још 30 на излазу. Саграђено је 9 објеката, који су опремљени најмодернијом опремом и 15 контролних кабина.

Иако ће у пуном капацитету профункционисати тек након изградње новог међудржавног моста, царински терминал могао би бити отворен и раније. То, прије свега, зависи од изградње обилазнице око Градишке, укупне дужине око 10 километара, каже начелник општине Зоран Аџић. За нову саобраћајницу, коју би користила углавном теретна возила, потребно је око 10 и по милиона марака.

- Увјерен сам и имам обећања, да ће се максимално укључити и Влада и ресорно министарство, али имамо увјеравања и путем Савјета министара, који би ускоро требало да буде конституисан, да би могли да кренемо у реализацију почетком прољећа и те обилазнице - напомиње Аџић.

Када нови прелаз и терминал буду пуштени у промет, биће ријешен и велики проблем становника Градишке, саобраћајне гужве, обзиром да се постојећи гранични прелаз налази у центру града.

Осим што ће смањити саобраћајне гужве и олакшати живот мјештанима, у општинском руководству нови прелаз виде и као велику развојну шансу. Намјера је да на 400 хектара земљишта, у непосредној близини буде изграђена слободна економска зона.

- Ми, као локална управа, већ смо почели низ активности на измјени просторно-планске документације општине Градишка, из разлога што се то, по традицији, показало, да на границама ЕУ и земаља које нису чланице, обично су се развијале велике слободно економске зоне - истиче начелник општине Градишка.

Користи од тога имала би, не само Градишка, него и цијела Република Српск и БиХ, увјерава Аџић. Према посљедњим информацијама из Министарства транспорта и комуникација БиХ, рок за завршетак тендерске процедуре за нови мост на Сави је 7. децембар, када би требало да буду отворене пристигле понуде. Ако све буде прошло без проблема, у Градишци се надају да би мост могао да буде завршен за око три године.