latinica  ћирилица
30/11/2018 |  12:39 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Насер Орић поново ослобођен за злочине над Србима

Апелационо вијеће Суда БиХ ослободило је ратног команданта тзв. Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и његовог саборца Сабахудина Мухића, оптужби за убиство српских заробљеника Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића у селима око Сребренице током 1992. године

Исто Вијеће, претходно 8. јуна поништило је првостепену такође, ослобађајућу пресуду због тога што је била изречена на основу непостојећег доказа. Данашњу су међутим, правдали непоузданошћу свједока очевица ликвидација. Током изрицања пресуде, коју су пред зградом суда пратила бошњачка удружења уз ратне покличе и заставе, српске жртве су напустиле. Изрицању нису присуствовали ни два од три члана вијећа нити поступајући тужилац Мирослав Јањић.

Са ратним заставама и истим таквим покличима, непримјерено и неометано пред бх. правосудним комплексом. И више стотина присталица у сред "мултиетничког" Сарајева скандирало је Орићево име. Породице српских жртава, њих двадесетак, дочекане и у судницу спроведене са кордоном специјалаца. Пресуда, и прије јавне објаве позната – ослобађајућа! Овације и у судници! Предсједавајући Апелационог вијећа Тихомир Лукес прочитао је пресуду.

И док је Лукесов претходник у првостепеном вијећу Шабан Максумић, поништену, ослобађајућу пресуду засновао на имагинаром доказу, Лукес је ову, правоснажну, на образложио невјеродостојношћу главног, заштићеног свједока – очевица ликвидација. 

"Свједок `О-1` је у оба судска поступка дао различите исказе, па због недопустивих разлика Апелационо вијеће није нашло да је његово свједочење поуздано и вјеродостојно", истакао је Лукес.

Те за Лукеса непремостиве разлике, колеге му у правосудном комплексу све правници, судије и тужиоци, који су суђење пратили, нису раније као Лукес третирали. Према непотврђеним информацијама, није ни он све док је другостепени претрес трајао! Но ипак, у међувремену, ето предомислио се! Друга два члана вијећа Драгомир Вукоје и Сенадин Бегташевић, израцању пресуде ни присуствовали нису! Да ли је и ко од њих, евентуално издвојио мишљење, или је “савјест” прорадила, или је нешто треће у питању, Лукес није нашао за сходно ни да објасни јавности!
Недолазак тужиоца Мирослава Јањића, знак је протеста!

"Нема жртава из Републике Српске, нема судије из Републике Српске, нема тужиоца из Републике Српске. Мислим да је ово поседњи час да ово друштво и ВСТС поставе себи питање, што нам Срба нема у судници? Јесмо ли ми постигли правну сигурност и правну равноправност! Ја лично мислим да ништа од тога није постигнуто!", рекао је Јањић.

Породице српских жртава из Подриња – од боли и понижења "занијемиле"! Умјесто крика неправде – пет минута тишине пред комплексом! И натпис "Суд БиХ једнако Насер Орић"! 

Из ратног логора за Србе "Виктор Бубањ", српске породице испраћене су звиждуцима и спорадичним погрдним повицима. А Орић и Мухић из суднице дочекани и у слободу испраћени овацијама!

Претходно, дозвољено је Орићу да се још једном "наруга" српским породицама – да им изрази саучешће и да се Суду БиХ "захвали"! И одбрани, да изрази задовољство!

"То је пресуда коју смо ми и очекивали и у поновљеном поступку, тако да је одбрана задовољна", изјавила је адвокат одбране Лејла Човић.

Пораз је ово демократије, правде, правичности и једнакости грађана БиХ пред Законом, први је коментар директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лиц Милорада Којића. Готово три деценије, Српске породице из Подриња чекале су правду. И ни данас је нису дочекале!

"Насер Орић се њима данас смијао у лице пред Судом БиХ. Очигледно знајући да су одређене бошњачке политике, политике СДА, утицале на ову пресуду. Ово је политичка пресуда и она није заснована на чињеницама и доказима", нагласио је Којић.

Зашто су породице српских жртава другачије од бошњачких!? Очигледно је каже Којић да Сарајево и сарајевско правосуђе, чак и на примјеру Орића, који је злочине чинио и над властитим народом, чува конструисана црно-бијела истина о протеклом рату. И о злочинцима и жртви!

"Треба укинути правосуђе или извршити реорганизацију", додао је Којић.

Пред тим истим, сарајевским правосуђем, још постоји десетак одвојених истрага због злочина над Србима Подриња, у којима је Орић свеприсутни осумњичени! Из Хашког трибунала враћени су бх правосуђу докази о Орићевим злодјелима над најмање 90 српских жртава, које је МУП Српске прикупљао. И ако не пред овим бх. правосуђем, за њих ће злочинци морати негдје да одговарају, поручују! 

"МУП Републике Српске никада неће одустати од истрајности да се докаже истина о почињеном злочину над српским народом не само у Сребреници него у цијелој БиХ", поручио је бивши инспектор МУП-а Симо Тушевљак.

Са посљедњом пресудом, Суд БиХ потрошио је и посљедњи фенинг кредита, кажу у МУП-у! И када посљедњу рату буде враћао, опет ће бити дужан српском народу и српским жртвама које је данас по ко зна који пут понизио! На потезу је Република Српска!