latinica  ћирилица
30/11/2018 |  13:38 ⇒ 13:43 | Аутор: СРНА

Мандић: Право и правда не станују под истим кровом у БиХ

Предсједник Удружења породица несталих лица Сарајевско-романијске регије Милан Мандић изјавио је након ослобађајуће пресуде Суда БиХ ратном команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу да правда и право у БиХ не станују под истим кровом.
Милан Мандић - Фото: РТРС
Милан МандићФото: РТРС

Према Мандићевим ријечима, потребно је судије и тужиоце који су овај посао радили прије и за вријеме рата замијенити младима или укинути Тужилаштво и Суд БиХ, а ојачати правосудне институције у Републици Српској и омогућити им да раде њихов посао.

"Овако нема ни истине, нити правде", рекао је Мандић Срни.

Он је констатовао да од оних који су судили Србима у БиХ од 1992. до 1995. године не може очекивати да сада суде другачије.

"Шта очекивати од Суда и Тужилаштва БиХ који су гори од Хашког трибунала и знају само Србима судити, у посљедње вријеме и покојем Хрвату?, пита Мандић.

Он је рекао да већина судија и тужилаца у Суду и Тужилаштву БиХ слушају врх СДА, странке која је у рату наређивала монструозне злочине над Србима широм БиХ.

Мандић се заложио и за ригорозно кажњавање свједока који у току истраге и поступка мијењају исказ.

Апелационо вијеће Суда БиХ ослободило је данас ратног команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и припадника те војске Сабахудина Мухића оптужби за ратне злочине над Србима у Сребреници 1992. године.

Апелационо вијеће Суда БиХ потврдило је првостепену пресуду којом су Орић и Мухић ослобођени оптужби за ратне злочине почињене над Србима у Сребреници 1992. године.

Орић и Мухић били су оптужени да су у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљених Срба - Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

Испред зграде Суда БиХ бројне присталице Орића аплаузима су поздравиле ослобађајућу пресуду, узвикујући "Алаху екбер" и са истакнутим ратним заставама.