latinica  ћирилица
30/11/2018 |  13:59 ⇒ 15:25 | Аутор: СРНА

Митровић: Ставити ван снаге одлуке о формирању Суда и Тужилаштва БиХ

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић сматра да Народна скупштина Републике Српске због ослобађајуће пресуде Насеру Орићу треба што прије да став ван снаге наметнуте одлуке високог представника о формирању Тужилаштва и Суда БиХ.
Недељко Митровић - Фото: РТРС
Недељко МитровићФото: РТРС

"Ослобађајућа пресуда Насеру Орићу пред Алелационим вијећем Суда БиХ је дефинитивно крај вјере и очекивања да ће наметнуто Тужилаштво и Суд БиХ пресуђивати искључиво по одредбама закона, а не по политичким утицајима и притисцима", рекао је Митровић Срни.

Апелационо вијеће Суда БиХ ослободило је данас ратног команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и припадника те војске Сабахудина Мухића оптужби за ратне злочине над Србима у Сребреници 1992. године.

Апелационо вијеће Суда БиХ потврдило је првостепену пресуду којом су Орић и Мухић ослобођени оптужби за ратне злочине почињене над Србима у Сребреници 1992. године.

Предсједавајући Апелационог вијећа Тихомир Лукес прочитао је пресуду. Изрицању пресуде није присуствовао тужилац, као ни остали чланови Апелационог вијећа.

Испред зграде Суда БиХ бројне присталице Орића са истакнутим ратним заставама и аплаузима поздравиле су ослобађајућу пресуду, узвикујући "Алаху екбер".

Орић и Мухић били су оптужени да су у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљених Срба - Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.