latinica  ћирилица
30/11/2018 |  14:07 | Аутор: СРНА

Иванишевић: Ослобађајућа пресуда - легализација злочина над Србима

Ослобађајућа пресуда Суда БиХ ратном команданту такозване Армије БиХ Насеру Орићу је очекивана и њоме су додатно легализовани сви злочини почињени над Србима у 20. вијеку, сматра директор Института за истраживање злочина над Србима у 20. вијеку Миливоје Иванишевић.
Миливоје Иванишевић - Фото: Novosti.rs
Миливоје ИванишевићФото: Novosti.rs

Иванишевић је рекао Срни да се у БиХ и уопште на простору бивше Југославије није одговарало само за злочине над Србима почињене у протеклом рату и да то што је ослобађање злочинца Насера Орића данас у Сарајеву дочекано узвицима његових присталица "Алаху екбер" не изненађује јер су тако у Приштини славили ослобађање Рамуша Харадинаја, а недолично се славио и повратак ослобођених ратних злочинаца у Загреб.

"То су рецидиви понашања из претходних ратова - Првог светског рата, Другог светског рата, ево и након овог трећег. Иста су правила у БиХ. Оно што је дозволио усташки поглавник Анте Павелић 1941. године дозволио је и Алија Изетбеговић 1991. године. Јадној Дрини је суђено да буде увек црвена од српске крви", рекао је Иванишевић.

Он је замјерио Београду што није судио и не суди ником ко је починио злочин над Србима.

"Београд је одличан пример да се тако понаша и Сарајево и свако други. Злочин над Србима је, изгледа, и у Србији дозвољен", рекао је Иванишевић.

Као експерт за истраживање злочина почињених над Србима у Подрињу, Иванишевић тврди да се Сребреница 1995. године и масовно страдање Бошњака никада није догодило.

"Тамо се никада ништа није догодило, осим велике хајке и медијске буке која је уплашила наше политичаре. Они нису имали храбрости да се томе супротставе. Више је страдало цивила у Паризу и Инстанбулу у терористичким нападима него у Сребреници у јулу 1995. године. Из масовних гробница је извађено 1.800 тела војника, а они су то пермутовали у 8.000", рекао је Иванишевић.

Апелационо вијеће Суда БиХ ослободило је данас ратног команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и припадника те војске Сабахудина Мухића оптужби за ратне злочине над Србима у Сребреници 1992. године.

Испред зграде Суда БиХ бројне присталице Орића аплаузима су поздравиле ослобађајућу пресуду, узвикујући "Алаху екбер" и са истакнутим ратним заставама.

Орић и Мухић били су оптужени да су у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљених Срба - Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.