latinica  ћирилица
30/11/2018 |  14:14 ⇒ 16:24 | Аутор: СРНА

Кошарац: Правосудна лакрдија под утицајем Бошњака

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац изјавио је да је ослобађајућа пресуда Суда БиХ команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу још једна потврда да правосудне институције на нивоу БиХ, наметнуте одлуком високог представника, представљају правосудну лакрдију под притиском и утицајем Бошњака.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је рекао Срни да су правосудне институције на нивоу БиХ данашњом ослобађајућом пресудом Орићу потврдиле да су некредибилне и лажне.

Он је оцијенио да је овом одлуком потврђен врло пристрасан однос Тужилаштва и Суда БиХ према интересима бошњачке компоненте, те да ће, након ове пресуде, бити отворени многи процеси јер је ово стање неодрживо и за Србе неприхватљиво.

Кошарац је рекао да су институције Републике Српске и свједоци доказали да је Орић ратни злочинац, те да је оваквом одлуком највећа бол причињена породицама жртава.

Кошарац је нагласио да постоји низ доказа да је Орић умијешан у ликвидацију великог броја Срба на подручју Сребренице, не само када је ријеч о овом предмету на који се односи данашња одлука Суда БиХ.

Према његовим ријечима, у БиХ се настоји створити слика која не одговара истини и у којој нема универзалног приступа свим ратним злочинима.

"Правосудне институције на нивоу БиХ, које су наметнуте одлукама високог представника, показале су своје дјеловање", навео је Кошарац.

Апелационо вијеће Суда БиХ ослободило је данас ратног команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и припадника те војске Сабахудина Мухића оптужби за ратне злочине над Србима у Сребреници 1992. године.

Апелационо вијеће Суда БиХ потврдило је првостепену пресуду којом су Орић и Мухић ослобођени оптужби за ратне злочине почињене над Србима у Сребреници 1992. године.

Орић и Мухић били су оптужени да су у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљених Срба - Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

Испред зграде Суда БиХ бројне присталице Орића аплаузима су поздравиле ослобађајућу пресуду, узвикујући "Алаху екбер" и истичући ратне заставе.