latinica  ћирилица
30/11/2018 |  14:32 ⇒ 17:30 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Ослобађајућа пресуда Орићу злочин над правдом

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић изјавио је Срни да ослобађајућа пресуда Суда БиХ команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу за евидентне ратне злочине над српским цивилним становништвом представља злочин над правдом и здравим разумом.
Радован Ковачевић, портпарол СНСД-а - Фото: РТРС
Радован Ковачевић, портпарол СНСД-аФото: РТРС

Ковачевић је оцијенио да је евидентно да је Суд БиХ преузео идентичну матрицу од Хашког трибунала.

"У будућим покољењима српског народа ће за неког ко је потпуно пристрасан и необјективан говорити да је објективан као Хашки трибунал и Суд БиХ. Све ово у потпуности потврђује неповјерење Републике Српске у неуставне правосудне институције БиХ. Српска ће на то имати адекватан одговор", нагласио је Ковачевић.

Апелационо вијеће Суда БиХ потврдило је данас првостепену пресуду којом су Орић и Мухић ослобођени оптужби за ратне злочине почињене над Србима у Сребреници 1992. године.

Орић и Мухић били су оптужени да су у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљених Срба - Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

Испред зграде Суда БиХ бројне присталице Орића аплаузима су поздравиле ослобађајућу пресуду, узвикујући "Алаху екбер" и истичући ратне заставе