latinica  ћирилица
30/11/2018 |  16:22 ⇒ 18:02 | Аутор: СРНА

Којић: Пресуда Орићу - пораз БиХ и једнакости грађана пред законом

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић оцијенио је да данашња ослобађајућа пресуда Суда БиХ команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу представља пораз БиХ, пораз демократије, правде и једнакости грађана пред законом.
Милорад Којић - Фото: СРНА
Милорад КојићФото: СРНА

Којић, који је у присуству породица жртава новинарима у Источном Сарајеву рекао да је пресуда Орићу катастрофална, посебно имајући у виду све злочине који су почињени над Србима у средњем Подрињу.

"Ове овдје породице су чекале правду више од 20 година и нису је дочекале. Насер Орић се данас њима смијао у лице пред Судом БиХ, очигледно знајући да су одређене бошњачке политике, политике СДА, утицале на ову пресуду. Ово је политичка пресуда и она није заснована на чињеницама и доказима", нагласио је Којић.

Којић сматра да је потребно покренути иницијативу за укидање правосуђа на нивоу БиХ или за једну потпуну реорганизацију, јер, како је навео, није нормално да предсједник суда одређује и првостепено и другостепено вијеће, па како год се он звао и презивао и које год националности и вјере био.

"То не постоји ни у једном правном систему у свијету него код нас", нагласио је Којић.

Којић је напоменуо да он, као представник институције не може прихватити ситуацију да не постоји још ниједна правоснажна пресуда за злочине над 2.600 страдалих Срба у Подрињу, за шта постоје материјални докази.

"Ови овдје неправници, политичари који сједе у судским вијећима, они доносе овакве пресуде, као што је данашња ослобађајућа пресуда Орићу. Зашто су породице жртава из реда српског народа другачије од оних који су данас подржавали Орића, који је криминалац, који је за вријеме рата директно чинио бројна злодјела и преме свом народу, али очигледно да одређене политике желе да направе ситуацију у којој ће од Орића направити хероја, што је пораз", рекао је Којић.

Према његовим ријечима, најбољи коментар на ослобађајућу пресуду Орићу дале су породице српских жртава, које су одлучиле да ћуте, јер је, како је нагласио, сваки коментар сувишан.

Којић сматра да због недоласка једног члана Судског вијећа, изрицању пресуде није присуствовао ни други члан, како би се на тај начин избјегла перцепција јавности да је било одређених издвојених мишљења.

Он је подсјетио да је предмет који се налази у Тужилаштву БиХ, отет од Окружног тужилаштва Бијељина оног момента када је требала бити подигнута оптужница против Орића за убиство више од 90 лица на које је Хашки трибунал дао мишљење да се може водити, јер није вођен пред тим судом.

"Тај предмет се отима, долази пред правосуђе на нивоу БиХ и исто то правосуђе једном доноси ослобађајућу пресуду, па по одлуци да се понови поступак, они данас доносе исту пресуду. Суд БиХ не треба да постоји, селективна правда није добра ни Бошњацима ни бошњачким жртвама које данас подржавају Орића", указао је Којић.

На питање новинара да прокоментарише однос полицијског система БиХ чији су припадници данас без икакве реакције посматрали пред Судом БиХ ратне заставе такозване РБиХ и слушали звиждуке и покличе, Којић је констатовао да те заставе нису проблем, али је проблем застава Српске у Предсједништву БиХ.

"То је проблем, дигну се сви, па и они који су директно учествовали у нападу на /тадашњег премијера Србије Александра/ Вучића, на то реагује /директор Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ/ Мирсад Вилић, а на ово данас не реагују. Они спроводе политику да нестане Република Српска и да се ми сви стопимо у ту унитарну БиХ, у којој би ми били национална мањина, а породице жртава и жртве не би постојале", закључио је Којић.