latinica  ћирилица
01/12/2018 |  08:12 ⇒ 10:37 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Ослобађајућа пресуда - пресуда којом се брани и штити злочин

Ослобађајућа пресуда Насеру Орићу још једна је потврда да је правосуђе на нивоу БиХ у функцији бошњачке ратне политике, изјавила је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

- То није пресуда која је одбрана Насера Орића, то је пресуда којом се брани и штити злочин и у функцији је спрјечавања да истина изађе на видјело, она истина о тешком страдању Срба и српског становништва на простору Подриња, истакла је Цвијановићева.

Предсједница Српске је нагласила да би то посљедично значило да се распакују многе ствари које су везане управо за дешавања у Подрињу, укључујући и дешавања у Сребреници. 

- Ова пресуда је у функцији спрјечавања да истина добије судски епилог и да након тога сви они који су починиоци буду кажњени, као и да се сва прича о страдањима тамо сазна и да буде доступна јавности, рекла је Цвијановићева. 

Апелационо вијеће Суда БиХ ослободило је јуче ратног команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и припадника те војске Сабахудина Мухића оптужби за ратне злочине над Србима у Сребреници 1992. године.