latinica  ћирилица
01/12/2018 |  10:36 ⇒ 21:24 | Аутор: СРНА

Шпирић: Јединствено дјеловање Срба једини одговор

Потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић оцијенио је да је правосуђе БиХ ослобађајућом пресудом за ратне злочине Насеру Орићу и Сабахудину Мухићу утамничило БиХ на европском путу, те да јединствено дјеловање Срба у институцијама власти на нивоу БиХ представља једини одговор онима који мисле да је српски народ пристао на властити нестанак.

Шпирић сматра да су Срби на уласку у 21. вијек најугроженији и најобесправљенији народ на Балкану и да их чекају још већа и тежа искушења од ове пресуде.

"Зато позив на јединство дјеловања Срба у институцијама власти БиХ, на које упорно позива /предсједавајући Предсједништва БиХ/ Милорад Додик, представља једини одговор онима којим мисле да смо пристали на властити нестанак", рекао је Шпирић Срни.

Према његовим ријечима, многи, па чак и неки из међународне заједнице не схватају да све док се будућност храни жртвама, а напредак не почива на искреним реформама, Срби доживљавају пресуду као пуцањ у демократију, правду, правичност без које је будућност БиХ неизвјесна, поготово она европска.

"Европа без нас Срба, чијим се жртвовањем жели хранити радикални ислам, има велику шансу да се трансформише у федерацију калифата различите величине. Можда нас тада и разумију", закључио је Шпирић.

Апелационо вијеће Суда БиХ ослободило је јуче ратног команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и припадника те војске Сабахудина Мухића оптужби за ратне злочине над Србима у Сребреници 1992. године.

Орић и Мухић били су оптужени да су у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљених Срба - Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.