latinica  ћирилица
01/12/2018 |  12:12 | Аутор: РТРС

Извоз у десет мјесеци око 1,2 милијарде КМ, а увоз око 1,5 милијарди

Индустрија текстила, одјеће, коже и обуће у БиХ је у 10 мјесеци остварила извоз у вриједности од 1.203.188.167 КМ, чиме је заузела четврто мјесто у односу на остале гране привреде, док је на шестом мјесту по оствареном увозу од 1.572.258.023 КМ.
Текстилна фабрика - Фото: РТРС
Текстилна фабрикаФото: РТРС

Потпредсједник Асоцијације текстила, одјеће, коже и обуће Спољнотрговинске коморе БиХ Радован Пазуревић рекао је на Међународном скупу кожара и обућара у Вараждину да у посљедњих 10 година у БиХ, сектора коже и обуће, заједно са текстилном индустријом, биљежи константан раст извоза.

Према његовим ријечима, сектор коже и обуће је у периоду од 2013. до октобра 2018. године, остварио извоз од 4.822.956.782 КМ, са суфицитом у односу на остварени увоз од преко 510 милиона КМ.

Пазуревић, који је и власник дервентске фирме "Санино", рекао је да је највише производа извезено у Италију, Њемачку, Аустрију, Словенију и Хрватску, те додао да "топ три земље" имају учешће у извозу од око 78 одсто.

"Покривеност увоза извозом индустрије текстила, одјеће, коже и обуће БиХ прошле године била је 72,74 одсто, док је у овој години повећана на 76,53 одсто. Истовремено, покривеност само сектора коже и обуће лани износила је 108 одсто, да би у овој години била повећана на 117 одсто", рекао је он.

Један од већих проблема у БиХ је, према ријечима Пазуровића, велики проценат неквалификованих радника - око 26 одсто, што уз недостатак стручне и едуковане радне снаге, свакако кочи даљи развој индустрије.

Он је нагласио да се перспективе огледају у развоју властитих домаћих производа, уз покретање базне производње репроматеријала у земљи, али и у неопходним образовним реформама које су кључне за развој, не само сектора коже и обуће, већ и комплетне произвођачке индустрије.

"То се понајприје односи на дуално образовање које тржишту треба дати раднике са специјалним знањима и практичним искуствима, поготово из аутоматизације и дигитализације производних процеса, али то истовремено мора пратити и далеко јача интеракција образовања, науке и привреде", рекао је Пазуровић.

Међународни скуп кожара и обућара организовало је Удружења кожарско-прерађивачке индустрије Хрватске привредне коморе, а тема скупа је аутоматизација и нове технологије у кожарско-прерађивачкој индустрији.