latinica  ћирилица
01/12/2018 |  12:28 | Аутор: СРНА

Тодосијевић: Иницијатива за К. Митровицу нема законску основу

Министар администрације локалне самоуправе самопроглашеног Косова у оставци Иван Тодосијевић поручио је декларација општине јужна Митровица о уједињењу сјеверног и јужног дијела града нема никаву законску основу и представља још једну провокацију Албанаца.
Косовска Митровица (Фото: FB/Косовска Митровица) -
Косовска Митровица (Фото: FB/Косовска Митровица)

Тодосијевић је оцијенио да је ова иницијатива још један покушај да се доврши етничко чишћење Срба, поручивши да је ситуација изузетно опасна и алармантна и да су грађани уплашени и узнемирени.

"Желим да пошаљем поруку да ми немамо оружје и дуге цеви, али зато имамо право да се изборимо да живимо овде. Ово је наш град и одавде нема назад", рекао је Тодосијевић за РТС.

Он је нагласио да иницијатива да се уједине сјеверна и јужна Косовска Митровица или, како је Албанци називају "декларација", нема никаву законску основу и осуђена је на пропаст.

"Нити градоначелник, нити скупштина било које општине имају право да мењају законе, па макар били они и њихови", истакао је Тодосијевић.

Према његовим ријечима, у Закону о лакалној самоуправи тачно пише које су процедуре приликом измјена административних граница општине.

На питање уколико би се то којим случајем десило, Тодосијевић је рекао да би онда сјеверна Косовска Митровица изгледала као јужна, односно град без Срба.

"Искрено се надам и убеђен сам да до тога неће доћи", рекао је Тодосијевић.

Он је навео да ће Срби наставити мирне протесте због увођења драконских такси и да ће то бити одговор на организоавне акције Приштине с циљем протјеривања српског народа.

Одборници Скупштине општине Јужна Митровица подржали су иницијативу предсједника те општине Агима Бахтирија да се затражи измјена Закона о административним границама и да се јужна и сјеверна Митровица споје у један град.