latinica  ћирилица
01/12/2018 |  13:27 ⇒ 13:28 | Аутор: СРНА

Богданић: Бање у Српској добар производ за пласман на тржиште

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић рекао је данас да бањама у Српској треба дати институционалну подршку ресорних министарстава, јер су добар производ који се лако може пласирати на тржиште.
Драган Богданић - Фото: РТРС
Драган БогданићФото: РТРС

Богданић је рекао да у Српској постоји добра тенденција да се у оквиру нових бањских развију и нове здравствене процедуре како би се услуге прошириле и на остале гране медицине, као што су стоматологија, естетска хирургија и ортопедија.

Он је навео да је то могуће с обзиром да су љекари добро едуковани и да постоји и добро обучен менаџмент у продаји.

Уочи манифестације 15. "Дани Бање Врућице" у Теслићу, Богданић је рекао новинарима да су услуге "Бање Врућице" у рехабилитацији данас значајно проширене у односу на почетне кардиоваскуларне, а у прилог томе иде и добра сарадња са Фондом здравственог осигурања Српске и другим удружењима.

"Будућност лежи у ширењу здравствених услуга на околна тржишта, што се овдје у `Бањи Врућици` успјешно проводи, јер више од 40 одсто корисника долази са подручја Хрватске, Словеније, Србије, са тенденцијом доласка скандинаваца и осталих европских земаља", рекао је Богданић и додао да ће то бити тежња свих установа овог типа и других здравствених установа.

Национални координатор за превенцију кардиоваскуларних болести у Српкој Душко Вулић каже да ће ове године на манифестацији "Дани Бање Врућице" кардиолозима и интернистима бити представљене нове препоруке за лијечење повишеног крвног притиска објављене на Европском конгресу кардиолога у Минхену.

"Циљ је да се од наредне године нове препоруке имплементирају и код породичних љекара, с обзиром да, према истраживањима, око 50 одсто становника у Српској умире од кардиоваскуларних болести", рекао је Вулић и додао да је битно у наредном периоду побољшати рану рехабилитацију кардиоваскуларних болесника.

Директор Здравствено-туристичког центра "Бања Врућица" Александар Радошевић, који је и организатор манифестације, каже да идуће године почиње изградња ресторана "Кисељак" и објекта са новим спектром здравствених услуга.

Предсједник Удружења кардиолога Републике Српске Драган Унчанин рекао је да се кардиолози радо одазивају на манифестацију "Дани Бање Врућице", гдје се презентују сазнања која се прикупљају у свијету.

На данашњој манифестацији учествује више од 200 доктора специјалиста из цијеле Републике Српске, Федерације БиХ и Србије, као и пословни сарадници из разних области са којима "Бања Врућица" има успјешну сарадњу.

У склопу овог скупа предвиђена су предавања из области кардиологије, превенције кардиоваскуларних болести и физијатрије, која ће одржати љекари специјалисти из Републике Српске.