X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
01/12/2018 |  13:35 | Извор: ТАНЈУГ

Студенти са КиМ апеловали на свијет да спријечи хуманитарну катастрофу

Студенти Приштинског универзитета са привременим сједиштем у Косовској Митровици одржали су протест испред студентске мензе.
Студенти - Фото: Novosti.rs
СтудентиФото: Novosti.rs

Они су голубовима писмоношама послали поруке у Њујорк, Вашингтон, Лондон, Брисел, Берлин и Париз у којима захтијевају од међународне заједнице да хитно спријечи хуманитарну катастрофу на Косову и Метохији тако што ће, како наводе, екстремисте у Приштини натјерати да обуставе трговинску блокаду за производе из централне Србије.

Студенти су на протесту поручили међународној заједници да преузме мјере и натјера приштинске власти да укину таксе од 100 одсто на робу из Србије.

Истакли су да ће у супротном, ако се дуже настави ова ситуација, морати да крену у штрајк глађу, што им кажу неће бити тешко јер ће убрзо остати без хране.

Студент Милан Савић је новинарима рекао да је данашњи перформанс само једна у низу акција са циљем да их међународна јавност и ЕУ чује и да скрену пажњу на сву репресију коју приштинска власт спроводи над Србима на КиМ и поготову над студентима у Косовској Митровици.

"Ово је један од начина да покажемо да нам студенти из дана у дана све више бивају сатјерани у ћошак и да ми уколико се ово не буде ускоро завршило и уколико међународна јавност не преузме неке кораке како би натјерали власти и злочинце из Приштине да повуку ове срамне мјере, убрзо ћемо морати да кренемо да штрајкујемо глађу, а то нам неће бити тешко обзиром да ћемо остати без хране", истакао је Савић.

Студент Немања Бишевац је рекао да им подршка свакодневно стиже од колега из централне Србије, који су се јуче обратили саопштењима.

"Готово сви државни и приватни универзитети и студенти тих универзитета су нам послали поруке подршке, а медијима саопштења. Рачунамо на њих, а они су спремни и да дођу и пруже подршку на терену уколико буде потребно", навео је Бишевац.

Савић је додао да је на јуче одржаној сједници Европске студентске уније, која се одржавала у Будви и Бечићима, донијета резолуција којом се осуђује једнострано увођење такси од стране Приштине, а које директно погађају студенте Универзитета у Приштини са привременим сједиштем у Косовској Митровици.

У саопштењу које су на протесту подијелили представницима медија, а које је написано на српском, енглеском и њемачком језику, студенти су навели да здравственим уставама у којима се лијече Срби понестаје лијекова, српском народу на Косову и Метохији понестаје хране, те да је свако ко себе сматра дијелом цивилизованог свијета дужан да реагује како би се спријечио егзодус и нестанак српског народа са КиМ.

"Пред очима међународне заједнице догађа се повампирење фашизма који је добио сасвим нови појавни облик у злочиначком албанском шовинизму и свијет мора почети да ствари назива правим именом", навели су студенти.

Додају да је циљ једностране, противправне трговинске блокаде, блокада прва Срба на живот, и све општине у којима живе Срби претворене су у један велики гето, а Приштина им као једини излаз нуди бекство или смрт.

"Умјесто да нам олакша патње, међународна заједница је кроз дјеловање Кфора постала инструмент у херметичком затварању српских села и градова на Косову и Метохији за доток најосновнијих животних намирница за наш народ. Наше патње јесу и биће вама на срамоту, а сумрак цивилизације који се овде догађа остаће у историји забиљежен као највећи злочин западне демократије", истакли су студенти.