latinica  ћирилица
01/12/2018 |  14:56 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Дани Бање Врућице

У Бањи Врућици код Теслића до краја године очекује се више од 225.000 ноћења, што је један од најбољих резултата пословања до сада. Специјализована за опоравак и рехабилитацију кардиоваскуларних болесника Бања Врућица окупила је више од 200 љекара из те области.

На манифестацији Дани Бање Врућице биће упознати са новим препорукама за лијечење повишеног крвног притиска, које су објављене на Европском конгресу кардиолога у Минхену.

Љекари су примијетили да пацијенти са кардиоваскуларним проблемима који су прошли процедуре лијечења, опоравка и рехабилитације, недовољно мијењају начин живота, чиме ризикују поновно оболијевање. Због тога се,кажу, што прије морају увести нове препоруке европских љекара за лијечење повишеног крвног притиска.

- Посветити промјени начина живота, значи прије него што пацијенти почну узимати лијекове да побољшамо третман хипертензије за 30 посто до 2025., а онај дио који се односи на Бању Врућицу Теслић да побољшамо мјере секундарне превенције и рехабилитације, рекао је проф. др Бошко Вулић, национални координатор за превенцију кардиоваскуларних болести у Републици Српској.

Кардиолог интерниста Миодраг Остојић нагласио је да је систем вежбања, правилна исхрана и избегавање фактора ризика, а један од њих је пушење, је нешто што доприноси дугом и квалитетном животу.

У теслићкој бањи у корак са модерним достигнућима сваке године уводе нове здравствене услуге . Због тога љекари несебично препоручују бањски опоравак кардиоваскуларних болесника управо у Бањи Врућици. Чине то и љекари из Херцеговине, иако су близу мора и здраве средине,бању, кажу, не може ништа да замијени.

- Море нам је врло драго и сви га користимо, али ове стручне ствари и професионалне са овако изванредним професионалним тимовима су ненадокнадиве, сматра др Зоран Павлица из из Требиња

Препознали су то и пацијенти и гости, па ће Бања Врућица и ове година остварити рекордан број ноћења.

Директор ЗТЦ Бања Врућица Теслић Александар Радошевић нагласио је да очекују приближно исти ниво посјета као и прошле године, нешто преко 225.000 ноћења, што је опет један од најбољих резултата у историји Бање Врућице.

- Надам се да ће овај тренд овдје да се настави, да се шири, у смислу увођења нових здравствених и туристичких процедура а све с циљем да одржимо економију Републике Српске, да задржимо становништво овдје, закључио Драган Богданић, министар здравља и социјалне заштите.

Наредне године Бања Врућица има у плану два велика пројекта: изградњу ресторана Кисељак и израду пројекта за објекат са новим спектром здравствених услуга.