latinica  ћирилица
02/12/2018 |  10:53 ⇒ 10:54 | Аутор: СРНА

Јелинчич: Косово је унутрашње питање Србије

Предсједник Словеначке националне странке Змаго Јелинчич сматра да је Косово унутрашње питање Србије и да коначно рјешење статуса ове аутономне покрајине мора да буде предмет промишљеног и зрелог политичког расуђивања и дубинског разумијевања промјена које се дешавају у регионалним и међународним оквирима.
Змаго Јелинчић (фото:мојвидео.ком) -
Змаго Јелинчић (фото:мојвидео.ком)

"Суштина је да трајног договора нема без сагласности свих страна косовског конфликта што првенствено подразумијева да је одрживо рјешење могуће само уз сагласност Београда и уз уважавање српских интереса", рекао је Јелинчич у интервјуу за портал "ИН4С".

Он сматра да једнострани потези посљедњих година не доприносе миру, већ само продубљују постојећу кризу и воде ка даљој дестабилизацији региона.

Јелинчић је истакао да је сецесија Косова био један незаконит и насилан процес који су многе велике силе искористиле како би оствариле своје интересе.

Он сматра да вријеме за рјешавање питања Косова и Метохије тек долази.

"Околности у свијету се мијењају што отвара многе могућности за коначан договор који би донио мир. При томе треба бити свјестан да је основно правило сваке политике, а нарочито међународне, правило ентропије - оно нас учи да се пропуштене прилике никада не враћају", рекао је Јелинчич.

Уколико жели да сачува Косово, каже Јелинчић, Србија мора да буде опрезна и да у правом тренутку повуче праве потезе који ће осигурати цјеловитост њених граница и сачувати стабилност у региону.