latinica  ћирилица
02/12/2018 |  11:32 ⇒ 13:39 | Аутор: РТРС

Из Приштине нови удар на Београд- Траже пакт против Србије

Изјаве званичника самопроглашеног Косова поново су запалиле регион.

Евнер Хоџај, замјеник премијера институција самопроглашеног Косова, загребачком "Веречњем листу" изјавио је да је у Хрватској, Македонији и Црној Гори разговарао о оснивању пакта против Србије.

Оваква изјава представља непријатељски акт против Србије и њених грађана, став је Београда који очекује да се о оваквим изјавама одреде и лидери земаља са којима је Хоџај разговарао.

Свима је јасно да је Србија фактор дестабилизације региона – овом изјавом замјеник предсједника Владе самопроглашеног Косова, Енвер Хоџај, појаснио је намјеру Приштине да заједно са Хрватском, Македонијом и Црном Гором оснује пакт против Србије којим би се супротставио Београду, преносе Вечерње новости.

Он тврди да Србија никада није одустала од припајања Републике Српске, те да циљ предсједника Србије, када говори о разграничењу, није Косово, већ Република Српска, као, како каже, вишеструко већа и економски јача: Кад не изазива кризу са Косовом, онда је изазива са Хрватском или пак Македонијом или Црном Гором. Србија има добре односе само са Републиком Српском... Зар то није чудно? У неколико сам наврата за вријеме боравка у Хрватској, Македонији и Црној Гори разговарао са челницима тих држава да оснујемо један пакт који би се супротставио Србији и њиховој агресивној политици."

На овакву Хоџајеву изјаву из Београда оштра реаговања. Хоџају је мир главни непријатељ, а главни циљ политичке елите у Приштини јесте великоалбанска доминација у региону - изјавио је шеф Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

- Србија и српски народ на Косову и Метохији ће ратне хушкаче попут Хоџаја побиједити мирним демократским отпотом. На тај начин ћемо показати, не само да је Србија одговорна према сопственој будућности, већ да је одговорнија и према судбини Албанаца од оних који одлучују у њихово име, наводи Ђурић.

Реакција предсједника Србије, Александра Вучића очекује се током дана. Његова сарадница и потпредсједница Владе Зорана Михајловић Хоџајеву изјаву оцијенила је срамотном, а Европску унију позвала да Приштину врати за преговарачки сто.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, позвао је Загреб, Скопље и Подгорицу да кажу шта је то Србија са својим народом лоше учинила да би заслужила пакт усмјерен против ње:"Ови позиви могу бити само позиви за нестабилност у региону, да се учини нешто што је противно интересима, чак и угрожавању безбједности српског народа, не видим другачије како то могу. Оно што они раде на терену, са најавама формирања војске и упадима РОСУ, пет пута је РОСУ упао на сјевер са дугим напорушањем, мимо свих гаранција и НАТО-а и ЕУ."

Хоџајева изјава уље је на ватру кризи Београда и Приштине изазваној након што је самопроглашено Косово практично забранило увоз српских производа подизањем царинских стопа на 100 одсто, али и отворених признања Тиране да тежи ка стварању велике Албаније.

Шеф српске дипломатије очекује да Запад притиском да одлуку о повећању такси повуче.

- Кад су прије три године могли да за само неколико дана натјерају Хрватску да прекине бесмислену блокаду границе са Србијом, онда још лакше могу да натјерају Приштину да уради исто, категоричан је Дачић.

Министар одбране Србије Александар Вулин затражио је да се владе земаља које је вицепремијер самопроглашеног Косова Енвер Хоџај означио као "савезнике у борби против Србије" огласе и кажу да ли је то и њихов став и да објасне својим грађанима "због кога ће их гурнути у сукобе и крв"."Хоџајева изјава је наставак изјаве предсједника Хрватске Колинде Грабар Китаровић да су Хрвати и Албанци `браћа по оружју`, северномакедонског испуњавања сваког албанског ултиматума и политике Црне Горе да су Срби окупатори, а Косово држава", рекао је Александар Вулин.

Он је истакао и да Србија не пријети и не прави савезе ни против једне нације, али да никоме не савјетује да своју политику усмјерава против ње.

"Србија може и уме да се одбрани", поручио је Вулин.

А конкретнији притисак на власти самопроглашеног Косова могао би услиједити већ сутра.

Европски комесар за преговоре о птиступању, Јоханес Хан, са званичницима привремених институција разговараће о таксама уведеним на робу из Србије, али и о хитној потреби смиривања ситуације и спуштања тензија.

И док Београд чека конкретнију реакцију Европске уније, у Косовској Митровици јутро је освануло уз транспарент на споменику Кнезу Лазару са поруком – 100 одсто такси, нула одсто слободе.