latinica  ћирилица
02/12/2018 |  12:49 ⇒ 12:52 | Аутор: СРНА

Стоилковић: Заев да се изјасни на чијој је страни

Предсједник Демократске партије Срба у Македонији Иван Стоилковић позвао је македонског премијера Зорана Заева да се изјасни на чијој је страни након изјаве вицепремијера самопроглашеног Косова Енвер Хоџаја да је са званичницима Македоније, Хрватске и Црне Горе разговарао о оснивању "пакта против Србије".
Иван Стоилковић - Фото: РТРС
Иван СтоилковићФото: РТРС

"Свима је јасно да Заев неће дати одговор, јер било који други одговор осим да, угрозио би његову и позицију македонске владе по питању унутрашње политичке стабилности", рекао је Стоилковић.

Према његовим ријечима, уколико Заев ипак буде принуђен да се изјасни "он ће прихватити захтјев који долази из Приштине".

"Тражио сам објашњење и питао Заева да одговори прије свега грађанима Македоније на чијој је он то страни. Да ли је можда на страни албанских шовиниста или на страни сопственог народа и на крају крајева, припадника српске заједнице која живи у Македонији", каже Стоилковић, који је Заеву упутио позив преко Фејсбука.

Он је нагласио да, уколико се Заев изјасни да је на страни "албанских шовиниста", то ће његовој странци дати за право да "најотвореније буде на страни Србије".

"То подразумева, не само солидарност са Србијом и српским народом, већ и координацију са српском политиком. Ми од овога нећемо одустати, јер је ово превише, не само за нас него и за цио македонски народ, зато што, по свим истраживањима јавног мњења, македонски народ Србе и Србију сматра за своје најбоље и најближе сусједе", рекао је Стоилковић за Тањуг.

Он је упозорио да изјаве које из Македоније долазе до српске јавности представљају велику манипулацију која, како каже, потиче од Заева као и од његових лобиста.

"У тим изјавама он прича све најбоље и из његових уста теку мед и млеко, а суштински то није тако. Македонија је промјеном своје политике дошла у ситуацију да Србију стави у веома незавидан положај јер смо ми на јужним границама добили сјеверозапад, односно добили смо нову Хрватску", истиче Стоилковић.

Косовски вицепремијер Енвер Хоџај изјавио је загребачком "Вечерњем листу" да је са званичницима Хрватске, Македоније и Црне Горе разговарао о оснивању пакта против Србије".