latinica  ћирилица
03/12/2018 |  14:40 ⇒ 20:08 | Аутор: СРНА

За лијечење и дијагностику 57 дјеце у иностранству уплаћено 1,8 милиона марака

Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству до сада је одобрио 66 захтјева за лијечење и дијагностику 57 дјеце у иностранству и за то је уплаћено око 1,8 милиона марака, рекла је вршилац дужности директора Фонда Јасминка Вучковић.

Вучковићева је на конференцији за новинаре у Бањалуци објаснила да је ријеч о 57 дјеце, јер је за четворо дјеце неколико пута продужавано лијечење.

- На обради тренутно имамо 12 захтјева, три се односе на лијечење, а остали на испитивања - додала је Вучковићева.

Према њеним ријечима, на рачунима Фонда тренутно се налази око 5,4 милиона марака.

- Највећи износ Фонд је одобрио за трансплатацију коштане сржи у Њемачкој и то око 239.000 марака. Дјеца су упућивана у референтне здравствене установе у Њемачкој, Шпанији, Аустрији, Италији, Швајцарској, Белгији, Русији, Словенији и Турској, а најчешћи разлози за упућивање су трансплатација коштане сржи, ријетки тумори, тешка обољења и тешке ортопедске интервенције - додала је Вучковићева.

Она је навела да Комисија и Управни одбор Фонда нису одобрили 12 захтјева.

Вучковићева је подсјетила да је више од стотину пензионера одлучило да допринесе лијечењу дјеце и потписало изјаву чиме су дефинисали и износ који ће плаћати Фонду.

Она је објаснила да све локалне заједнице још нису измириле обавезе према Фонду, али имају времена до 31. децембра.

Директорка Дјечијег позоришта Републике Српске Љиљана Лабовић рекла је да ће ово позориште дјеци поклонити премијеру представе "Медвједић Тимотеј", која говори о томе колико људи једни другима морају да помажу.

Фонд солидарности за дијагностику и лијечење у иностранству обољења, стања и повреда дјеце, основан је у Републици Српској крајем 2017. године, с циљем да се у складу са Законом о Фонду солидарности, прикупљају додатна финансијска средства да би се омогућила дијагностика и лијечење дјеце у иностранству, када то није могуће у здравственим установама у Републици Српској, нити у другим здравственим установама са којима Фонд здравственог осигурања Републике Српске има потписан уговор.