latinica  ћирилица
04/12/2018 |  10:18 ⇒ 11:29 | Аутор: СРНА

"Руски експрес": Унмик све вријеме знао за трговину људским органима

Медијски центар "Руски експрес" објавио је ексклузивна документа која откривају да је Унмик све вријеме знао за трговину људским органима Срба са Косова и Метохије у периоду од 1998. до 2001. године.
УНМИК - Фото: илустрација
УНМИКФото: илустрација

На својој "Фејсбук" страници "Руски експрес" објавио је копију повјерљивог извјештаја Унмикове канцеларије за нестала лица од 18. јуна 2004. године, преноси "Спутњик".

Из овог извјештаја произлази да је екипа Унмикових истражилаца и форензичара била на лицу мјеста у "жутој кући" у околини Буреља на сјеверу Албаније и да је тамо прикупила одређене доказе који су били битни за даљу истрагу.

"Ти докази били су депоновани у просторије Канцеларије за нестала лица у Ораховцу... Тамо им се губи сваки траг. Али, једно је јасно: без обзира на изричиту молбу српске стране да се ови докази поуздано чувају, разлози за то су бесповратно нестали", наводи "Руски експрес".

Тужилаштво Србије за ратне злочине поднијело је 2008. године захтјев Међународној полицијској јединици за истраживање ратних злочина да буду истражени наводи које је бивши главни тужилац Хашког трибунала Карла Дел Понте изнијела у својој књизи.

Посебно је интересантно писмо међународног тужиоца Анунциате Ћараволо у којем она покушава да убиједи српску страну како о томе ништа не зна и да никад није чула ни за истрагу ни за доказе, наводи "Руски експрес" и додаје да се, захваљујући објављеним документима, јасно види да је истрага детаљно спроведена.

Према истом извору, описане су детаљно све просторије, простор око куће и средства која су употребљавана приликом форезничке анализе, а детаљније форезничке анализе показале су да су видљиви трагови крви, те да је све уредно заведено и фотографисано.