X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
04/12/2018 |  10:53 ⇒ 10:54 | Извор: СРНА

Производња шумских сортимената мања за 0,9, а продаја за 3,2 одсто

У Републици Српској је за десет мјесеци ове године произведено 1,74 милиона метара кубних разних шумских сортимената, или за 0,9 одсто мање него у истом периоду прошле године, подаци су Републичког завода за статистику.
Обловина - Фото: илустрација
ОбловинаФото: илустрација

Од укупне масе, сортименти четинарског дрвета чине 832.419 метара кубних, а сортименти лишћара 907.802 метара кубних.

Најзаступљенији у производњи били су трупци, којих је произведено 577.592 метара кубних од четинарског и 285.097 метара кубних од лишћарског дрвета.

У Српској је за десет мјесеци продано око 1,743 милиона метара кубних разних шумских сортимената или мање за 3,2 одсто него у истом периоду прошле године.
Најзаступљенији у продаји су били трупци.

На залихама је крајем посматраног периода била регистрована маса од 133.865 метара кубних разних сортимената.

Секретар Удружења шумарства и дрвопрераде у Привредној комори Републике Српске Лазо Шиник рекао је Срни да је већа процентуална разлика између пада производње и продаје у томе што се "више урадило на мјесту сјече, него што је извучено и довучено до стоваришта".

"То су проблеми који су генерисани у извођењу радова, што значи да још није ријешен проблем око довољног броја радника да би се могла пратити динамика извршења и постављања у ниво симетричности производње и реализације, односно извршења продаје", навео је Шиник.