latinica  ћирилица
04/12/2018 |  15:42 ⇒ 23:24 | Аутор: РТРС

Бивши чланови ДНС-а почели формирање нове странке

Искључени чланови ДНС-а почели су формирање нове политичке организације, рекла је Споменка Стевановић, шеф Независног демократског клуба у Народној скупштини Републике Српске, након сједнице Иницијативног одбора за оснивање политичке организације.

Стевановићева је предсједница Иницијативног одбора који има 48 чланова.

Она је рекла да су на сједници одређени предсједници регионалних иницијативних одбора у девет изборних јединица, који ће радити на формирању регионалних и одбора у локалним заједницама, како би се кренуло у формирање скупштина за оснивање нове странке.

Навела је да би 22. децамбра требало да буде одржана оснивачка скупштина нове странке.

На данашњој сједници одређено је ко ће сачинити статут нове странке, програмска начела и остале акате који су потребни за формирање странке.

Она је рекла да је искљученим члановима с једне стране жао због раскола у ДНС-у, а да су се, са друге стране, нагомилали проблеми у странци протекле двије године који су онемогућили даље функционисање.

- Велика група људи од интегритета одлучили су да траже нови пут. У садашњем Предаједништву од шест потпредсједника, четири немају ни двије године стажа у странци - истакла је Стевановићева.

Она је додала да су искључени чланови одлучили да не покрећу жалбе на одлуку о исључењу, већ да крену у формирање нове странке. Вјерују да ће добар дио садашњег чланства ДНС-а приступити њиховој странци.

Стевановићева је нагласила да никада није била против прилива нових људи у ДНС, већ против начина на који они долазе у странку.

- До краја седмице ће бити још значајан број колективног иступања општинских и градских организација ДНС-а. Засигурно могу рећи да ће у четвртак или петак иступити зворнички Градски одбор и Актив жена - навела је она.

Боран Босанчић, доскорашњи секретар бањалучког ДНС-а, рекао је да је још рано говорити о имену нове странке, али да је у оптицају шест приједлога. Најавио је нова напуштања ДНС-а, наводећи да ће он и Драган Талић подржати нову странку.

- Поред тога што ће доћи до колективног иступања једног броја градских и општинских одбора, доћи ће и до значајног иступања чланова и истакнутих појединаца ДНС-а. Више од 70 одсто бањалучког Градског одбора подржава Недељка Чубриловића - рекао је Босанчић.

Подршка Чубриловићу стигла је данас и из Добоја, гдје је већина чланова Градског одбора ДНС-а, напустила странку.

Предсједништво ДНС-а недавно је из чланства странке искључило Недељка Чубриловића, Споменка Стојановића, Милана Дакића и Стевановићеву, те друге функционере, послије чега је основан Независни демократски клуб, те покренута иницијатива за оснивање нове политичке партије.