latinica  ћирилица
05/12/2018 |  07:24 ⇒ 23:01 | Аутор: РТРС

Посланици НСРС изабрали потпредсједнике (ВИДЕО)

Посланици Народне скупштине Републике Српске, у наставку прве редовне сједнице, изабрали су потпредсједнике ове институције.

За потпредсједника НСРС изабрана је Соња Јовичевић Караџић, на приједлог Клуба СДС-а.

Из реда бошњачког народа изабран је кандидат Клуба "Заједно за БиХ" Сенад Братић, а на приједлог СНСД-а изабрана је Жељка Стојичић из реда хрватског народа. За потпредсједника је изабран и Милан Петковић из Уједињене Српске.

Ток расправе:

11.45 - Посланик СНСД-а Срђан Мазалица изјавио је да избор четвртог потпредсједника Народне скупштине Републике Српске грађане Српске неће коштати 400.000 КМ, како тврди опозиција.

Посланик СНСД-а Душица Шолаја упитала је опозицију за колико људи је тренутно расписан конкурс за рад у заједничким институцијама БиХ прије формирања нове власти на нивоу БиХ.

Посланик ПДП-а Јелена Тривић сматра да је у прошлом сазиву парламента Републике Српске направљен преседан избором четвртог потпредсједника Народне скупштине Републике Српске из реда највеће опозиционе странке, којег не би требало да се држи садашњи скупштински зазив.

Шеф посланичког клуба СДС-а Миладин Станић, реплицирајући Мазалици, рекао је да је непотребан избор четвртог потпредсједника парламента Српске јер ће он много коштати грађане који ће, како је рекао, плаћати политичку корупцију.

11.05 - Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић рекао је да Драшка Станивуковића /ПДП/ не сматра народним послаником јер није положио заклетву у парламенту Српске. Током скупштинске расправе о избору потпредсједника Народне скупштине Српске, Жунић је позвао Станивуковића да се припреми за полагање заклетве, коју је данас положио и Игор Црнадак /ПДП/.

Посланик ПДП-а Драшко Станивуковић рекао је да ће четврти кандидат за потпредсједника Народне скупштине Српске Милан Петковић из Уједињене Српске коштати грађане у наредне четири године 400.000 КМ, те упитао шта ће конкретно допринијети Петковић за грађане да оправда ова средства.

Посланик Уједињене Српске Милан Петковић рекао је да Устав Српске предвиђа два до четири потпредсједника Народне Скупштине, додајући да је "слободна воља посланика у парламенту Српске да ли ће изабрати два, три или четири потпредсједника парламента".

Шеф клуба Уједињене Српске Костадин Васић истакао је да Станивуковић у свом обраћању мора водити рачуна о дигнитету парламента Српске и да посланици "неће трпити његов шоу".

10.35 - Клуб посланика СДС-а предложио је Соњу Јовичевић-Караџић за потпредсједника Народне скупштине Републике Српске.

Клуб посланика Уједињенње Српске за потпредсједника Народне скупштине предложио је Милана Петковића, док је Клуб посланика "Заједно за БиХ" за потпредсједника скупштине предложио Сенада Братића из реда бошњачког народа.

Након редовне сједнице, заказана је и прва посебна сједница скупштине на којој би требало да буду бирани делегати за Вијеће народа Републике Српске и Дом народа парламента БиХ.

По хитном поступку биће разматран приједлог закона о републичкој управи, којим је предвиђено другачије структурирање Владе Републике Српске.

Извор: РТРС/СРНА