latinica  ћирилица
05/12/2018 |  10:16 ⇒ 20:30 | Аутор: СРНА

Дрековић негирао оптужбе за ратни злочин на подручју Калиновика

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ ухапсили су на подручју Сарајева некадашњег команданта Четвртог корпуса такозване Армије БиХ Рамиза Дрековића /62/ којег Тужилаштво БиХ терети за ратни злочин над цивилима јер је наредио гранатирање Калиновика 1995. године.
Рамиз Дрековић - Фото: klix.ba
Рамиз ДрековићФото: klix.ba

Он је данас испитан у Тужилаштву БиХ, приликом чега је негирао оптужбе које му се стављају на терет. Тужилаштво ће предложити да му се одреди притвор, о чему ће Суд БиХ одлучити након рочишта у четвртак.

Дрековић, који је рођен у Тутину, осумњичен је да је као некадашњи командант Четвртог корпуса такозване Армије БиХ, у прољеће 1995. године издао директну, строго повјерљиву наредбу артиљеријским јединицама на ширем подручју општине Коњиц да изврше неселективно гранатирање Калиновика, насељеног становништвом српске националности.

Након издатог наређења, артиљеријске јединице такозване Армије БиХ су у више наврата извршиле гранатирање из артиљеријских оруђа велике разорне моћи током маја и јуна 1995. године, од чијих је посљедица убијено дијете од 15 година, а теже и лакше рањено више дјеце и одраслих лица.

Гранатирање је проузроковало велико разарање имовине и објеката.

Припадници Агенције за истраге и заштиту јутрос су у Сарајеву ухапсили генерала Рамиза Дрековића, бившег команданта Петог и Четвртог корпуса такозване Армије БиХ.