latinica  ћирилица
05/12/2018 |  15:44 ⇒ 20:20 | Аутор: СРНА

Инцко: У Српској конституисање власти брже него у ФБиХ

Високи представник у БиХ Валентин Инцко изјавио је данас да су централне теме дводневног састанка Савјета за спровођење мира биле општи избори у БиХ, спровођење изборних резултата и успостављање власти, те констатовао да конституисање власти у Републици Српској тече много брже него у Федерацији БиХ.
Валентин Инцко и Денис Херн - Фото: klix.ba
Валентин Инцко и Денис ХернФото: klix.ba

Инцко је због тога честитао властима у Републици Српској.

Он је на конференцији за новинаре, након завршетка састанка политичких директора земаља чланица Управног одбора ПИК-а, поновио став овог тијела да се, нажалост, и након избора политичка ситуација у вези са спровођењем изборних резултата поново компликује и да је "изостала фундаментална промјена власти".

- БиХ мора направити хитне кораке у измјени изборног система и вратити интегритет изборном процесу - напоменуо је Инцко.

Он је нагласио да се руска делегација у ПИК-у због одређених неслагања ни овај пут није придружила заједничком коминикеу.

- Руска Федерација остаје наш активан и веома озбиљан члан у свим дискусијама, а о детаљима неслагања питајте руског амбасадора - рекао је Инцко.

Одговарајући на питање да ли размишља о употреби бонских овлашћења, Инцко је рекао да је вријеме Педија Ешдауна прошло и да нема потребе да високи представник намеће било каква рјешења.

Инцко је нагласио да институције БиХ морају бити много одговорније за бржи пут БиХ ка ЕУ.

Према његовим ријечима, током дводневног састанка констатовано је да политичке странке нису успјеле постићи договор о делегирању делегата у Дом народа ФБиХ.

- Без договорене формуле за избор делегата у федерални Дом народа формирање органа власти у ФБиХ ће бити успорено. Међутим, на основу претходне праксе конституисање Савјета министара би такође могло да буде одгођено због потешкоћа да се формира Дом народа Парламентарне скупштине БиХ - навео је Инцко.

Он је упозорио да ће бројни проблеми који произилазе из формирања органа власти на нивоу ФБиХ, те органа на нивоу БиХ, укључујући суспензију исплата из буџета, утицати на све сегменте друштва, а све то, како је рекао, захтијева ургентност рјешавања овог проблема.

Инцко је додао да је ПИК утврдио неколико приоритета за нове органе власти у БиХ, међу којима су завршетак радова на Упитнику Европске комисије, борба против корупције, социо-економски резултати, јачање пословног окружења и унапређење јавних услуга.

Он је рекао да ни ПИК нити ОХР нису дали никакве рокове за формирање Дома народа у Парламенту ФБиХ.

Одговарајући на питања новинара у вези са тим што је предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик данас напустио састанак са делегацијом Савјета за спровођења мира, Инцко је потврдио да је Додик напустио састанак, али тек након што се, како је навео, срдачно руковао и поздравио са свим учесницима састанка, њих око 30, укључујући америчку делегацију.

- Након што је предао вођење састанка члану Предсједништва БиХ Жељку Комшићу, Додик је напустио салу у којој није била истакнута застава Републике Српске, што је био његов изричит захтјев - рекао је Инцко.

Инцко сматра да је Закон о застави БиХ једноставан и да тачно прописује употребу заставе БиХ, али је исто тако навео да се тај закон може мијењати.

Високи представник сматра да је активирање МАП-а за БиХ веома важно питање, као и да Брисел треба да БиХ обезбиједи брзи кандидатски статус, јер се БиХ налази "у чекаоници и за ЕУ и НАТО", а чланство у тим организацијама доноси стране инвестиције и владавину права.

Инцко је поновио да ОХР не иде из БиХ док не буду испуњени познатих "пет плус два услова", а поготово док БиХ од међународне заједнице не добије позитивну оцјену о политичкој ситуацији у земљи.

Први замјеник високог представника Денис Херн поручио је да су чланови ПИК-а подстицали политичке и институционалне лидере у БиХ да се без даљег одгађања укључе у конструктиван дијалог у духу компромиса, да би било омогућено благовремено формирање функционалних законодавних и извршних власти.

- Управни одбор ПИК-а позвао је ове институције да се суздрже од блокирања и опструкција изборних резултата - нагласио је Херн.

Према његовим ријечима, јасан је захтјев ПИК-а да политички и институционални лидери у БиХ раде у правцу дијалога и сарадње, да не буде реторике која уноси нове подјеле, као и да раде на начин који је у складу са стабилношћу и напретком.

Он је подсјетио да су се данас чланови ПИК-а званично састали са новим члановима Предсједништва БиХ и додао да је данашњи састанак био посвећен новим изазовима.

- Док неки имају различита мишљења и перспективе, такође имамо заједничка мишљења и циљеве да радимо за добробит БиХ - закључио је Херн.