latinica  ћирилица
05/12/2018 |  16:05 ⇒ 17:50 | Аутор: РТРС

Болница у Фочи почела са операцијама реконструкције дојке

У Републици Српској број обољелих од рака дојке се повећава. У Универзитеској болници Фоча уз подршку колега из Института за онкологију Војводине почели су са операцијама реконструкције дојке што осим очувања физичког здравља значајно утиче и на ментално здравље.

Тридесетшестгодишња Наташа Беговић из Вишеграда промјене са отеклинама у предјелу врата примијетила је у августу прошле године. Убрзо јој је дијагностикован рак дојке. Лијечена је и хемиотерапијом. Мајка три кћерке срећна је да се након савремене операције враћа кући.

"Дивно је све прошло, тежак период је иза мене, али када се овако све заврши онда је све одлично", истиче Беоговићева.

Сложен захват подразумијева одстрањивање и реконструкцију обољеле дојке што је веома здравије и за побољшање психолошког статуса жене.

"То је реконструкција са имплантима са протезама, а то су протезе које се користе код естетких операција, само је овдје операција пуно тежа, захтјевнија и овдје реконструишемо дојку са протезама гдје жена има практично исти изглед као и прије операције", појашњава Зоран Радовановић, директор Института за онкологију Војводине.

У Универзитетској болници Фоча истичу да је ниво хируршких захвата подигнут на ниво у развијеним земљама подразумијевајући и добро обучене љекаре различитих специјалности.

"Све је већи број жена које се јављају у нашу установу управо због обољења од карцинома дојке, зато што све врсте операција укључујући и сентико биопсију микрочворова, а такође и ову примарну реконструкцију, могу да добију у нашој кући", рекао је Ненад Лаловић, шеф Одјељења за општу и абдоминалну хирургију Центра за хирургију Фоча.

Осим овог захвата са упутницом породичног љекара и уз консултације са пластичним хирургом обољелима од рака дојке у фочанској болници се може извести и секундарна операција.