latinica  ћирилица
05/12/2018 |  17:59 ⇒ 06/12/2018 | 08:59 | Аутор: РТРС

Додик се одвојено састао са Палмером и поручио да је против чланства БиХ у НАТО (ФОТО)

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик састао се данас у Сарајеву са замјеником помоћника државног секретара САД Метјуом Палмером.
Додик-Палмер - Фото: РТРС
Додик-ПалмерФото: РТРС

Како је потврђено за РТРС, Додик је рекао да поштује САД као моћну земљу и подржава сарадњу са овом државом, залажући се за отворену комуникацију са америчким званичницима, али и истакао да је због учесталих страних интервенција добрим дијелом изгубљена снага за креативност унутар БиХ којој треба дати шансу да сама нађе унутрашњи консензус о многим питањима.

Предсједавајући Предсједништва БиХ сагласио се са Палмером о потреби развоја нових путева за односе САД-а и БиХ, али и истакао да, што се њега лично тиче, не моли и не тражи да му се укину санкције које су увеле САД.

Он је навео да ради у складу са својим обавезама, а не под притисцима и да није политичар који ће драматично промијенити своју политику.

Додик-Палмер (Фото: РТРС)

На Палмерову констатацију да МАП не значи коначан НАТО статус, Додик је рекао да се залаже за смањење војног потенцијала БиХ и да је заговорник демилитаризације БиХ, а против НАТО пута БиХ из добро познатих разлога. Навео је да је сада кључно питање у БиХ формирање власти и да су, према његовом мишљењу, створени услови за то.

Палмер је пренио Додику да подржава Дејтонски споразум, Републику Српску, њене институције и њене симболе, у складу са законом. Рекао је да се радује скорошњој посјети Бањалуци, нагласивши да оно што Америка жели није толико различито од оног што желе у цијелој БиХ.

Састанку је присуствовала и одлазећа америчка амбасадорка у БиХ Морин Кормак.

Додик-Палмер (Фото: РТРС)

Палмер се претходно састао са члановима Предсједништва БиХ. Међутим, Додик је овај састанак напустио након 15-ак минута, јер није била истакнута застава Републике Српске. 

Подсјећамо, предсједавајући Предсједништва је из истог разлога напустио и заједички састанак са делегацијом Савјета за спровођења мира.