latinica  ћирилица
06/12/2018 |  14:31 | Аутор: СРНА

Договорена свакодневна размјена информација Војске Србије и Кфора

Предсједник Србије Александар Вучић и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг договорили су се данас да буду у сталном контакту, те да Војска Србије поново успостави свакодневне контакте са снагама Кфора на Косову и Метохији ради размјене информација и праћења развоја ситуације.
Вучић са Столтенбергом, архив - Фото: РТС
Вучић са Столтенбергом, архивФото: РТС

Из прес-службе предсједника Србије саопштено је да су се Вучић и Столтенберг у телефонском разговору сагласили да су очување мира и стабилности од највећег интереса за Србију и регион.

Вучић је захвалио Столтенбергу за констатацију да није вријеме за формирање војске самопроглашеног Косова, односно да намјера Приштине да "трансформише своје безбједносне снаге у војску долази у погрешно вријеме".

У саопштењу је наведено да је Вучић изразио забринутост због намјера самопроглашеног Косова да формира војску и опасности које тај корак носи по опстанак српског народа на Косову и Метохији, по безбједност Србије, као и по мир и стабилност у региону.

Вучић је упознао Столтенберга о проблемима са којима се Србија, а посебно српски народ на Косову и Метохији, суочавају због ирационалног потеза Приштине да уведе стоодстотну таксу на робу из централне Србије, што је супротно споразумима и договорима.

Столтенберг је захвалио Вучићу за одличну организацију вјежбе пружања помоћи у ванредним ситуацијама одржане у октобру у Србији, а која је са 900 учесника била највећа вјежба те врсте до данас.

Он је нагласио и колико цијени допринос Србије миру и стабилности у региону.