X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
07/12/2018 |  11:54 | Извор: СРНА

Линта: Хапшење са циљем исељавања Срба из Хрватске

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истакао је данас да хапшење пет лица српске националности у Вуковару, због сумњи за ратни злочин, представља наставак производње страха и малтретирања Срба с циљем да се што више исељавају из Хрватске.
Миодраг Линта (Фото: mc.rs) -
Миодраг Линта (Фото: mc.rs)

"Јасно је да су хапшења петоро Срба посљедица притиска и кампање градоначелника Вуковара Ивана Пенаве и разних ветеранских удружења и странака деснице на актуелну власт", навео је Линта у саопштењу.

Он је нагласио да је "апсолутна неистина да хрватска полиција свој посао ради професионално, како је рекао хрватски премијер Андреј Пленковић након хапшења вуковарских Срба".

Линта сматра да је дуги низ година на дјелу политичка злоупотреба хрватске полиције која за ратне злочине хапси само Србе, и то, како је истакао, најчешће без икаквих доказа.

Он је подсјетио и да је према подацима Удружења српских породица убијених, погинулих, несталих и насилно одведених лица "Против заборава", које дјелује у Хрватској, током љета и јесени 1991. године у Вуковару убијено или нестало више од 120 Срба.

Према његовим ријечима, за злочине над Србима у Вуковару 1991. године нико није оптужен, а камоли осуђен.

"У Хрватској се славе и слободно шетају лица која су наредила или организовала или починила ратне злочине против Срба", навео је он.

Линта је још једном позвао Тужилаштво Србије за ратне злочине да покрене истраге против припадника хрватских војних, паравојних и полицијских формација који су одговорни за бруталне злочине против српских цивила у Вуковару прије и током оружаних сукоба.

"У случају да нису доступни да дају изјаве, Тужилаштво за ратне злочине треба да против наведених лица распише потјернице", истакао је он.