latinica  ћирилица
08/12/2018 |  09:59 ⇒ 20:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Француска- Опсадно стање, 135 повријеђених, хапшења (ФОТО/ВИДЕО)

Током протеста "жутих прслука" у Француској до сада је ухапшено скоро хиљаду људи, од којих више од половине у Паризу, а скоро 300 је задржано у полицији, јављају француски медији.

Француски министар унутрашњих послова Кристоф Кастане рекао је да је 135 особа повријеђено у протестима у Паризу, укључујући 17 полицајаца.

Он је изјавио да је насиље током протеста сада "под контролом", упркос повременим тензијама, које су, како је рекао, потпуно неприхватљиве, преноси АП.

Министар је додао да су биле примијењене изузетне мјере безбједности и да је скоро 1.000 људи притворено.

Процјењује се да је у Паризу било око 10.000 "жутих прслука", а у читавој Француској скоро 125.000 демонстраната.

Министар је најавио да ће се велико присуство полиције наставити и сутра ако буде било потребно.

Демонстранти су током антивладиних протеста демолирали излоге продавница, палили ватру широм Париза, а у више наврата су се сукобили са полицијом која је током дана бацала сузавац.

Извор из полиције за АФП је касно поподне изјавио да је број приведених лица повећан на 950, а да је њих 724 задржано у притвору.

На улицама Париза распоређено је 8.000 полицајаца, па чак и оклопна возила први пут послије више деценија како би се предупредило насиље какво је обиљежило протесте прошле суботе. Снаге реда спроводе од јутрос контроле на пунктовима на којима се демонстранти окупљају, и том приликом одузимају демонстрантима опрему као што су заштитне наочаре, кациге и спрејеви.

Према најновијим извјештајима, полиција је на демонстранте насрнула и коњима, а употријебљени су гумени меци и водени топ.

Влада је широм Француске ангажовала 89.000 полицајаца који су данас распоређени на улицама.

Према подацима Управе париске полиције, током протеста у престоници Француске од јутрос до подневних часова је ухапшено 548 особа, а 272 су задржане у полицији. Истовремено је на протесту "жутих прслука" у Бриселу превентивно ухапшено око 70 особа.

Превентивна хапшења се спроводе због сумње да демонстранти који поседују такву опрему планирају насиље над људима или уништавање објеката.

Државни секретар МУП-а Лоран Нуњес је изјавио да је приведено 700 особа, од којих 575 у Паризу, преноси Франс 2.

- Укупно је, заједно с Парижанима, приведено 700 људи на протестима на којима је до подне било окупљено 31.000 људи - рекао је Нуњес и додао да је у Паризу само 8.000 демонстраната.

Паризијен је пренио је да је по цијелој земљи распоређено 89.000 припадника снага безбједности.

Неколико ситнијих инцидената било је у Авенији Јелисејска поља, а демонстранти су накратко блокирали кружни аутопут око Париза. Фигаро преноси да се на Јелисејским пољима одвијају мирни протести и да је ситуација релативно опуштена,  нарочито с обзиром на претходне протесте који су тамо били праћени нередима и насиљем.

Ситуација је, међутим, напетија у великим париским булеварима гдје су око подне подигнуте барикаде, наводи дневник.

Снаге реда су у потпуности блокирале париски Трг Конкорд, који директно гледа на Јелисејска поља, а налази се неколико стотина метара од предсједничке палате.

Полиција је испалила сузавац на демонстранте на Тргу Етоал у Паризу.

Локве крви на Јелисејским пољима, сузавци на све стране, а демонстрати покушавају да смање посљедице гаса, јавља репортерка телевизије РТ са лица мјеста.

Процјењује се да у Француској у протестима учествује преко 30.000 људи, саопштено је из Министарства унутрашњих послова Француске.

Такође се наводи и да је до сада широм земље ухапшено преко 700 демонстраната.

"Жути прслуци" се окупљају и у многим другим француским градовима, а блокирали су и неке аутопутеве у земљи спроводећи акцију "бесплатних путарина".

Француске власти покренуле су истрагу јер је процурио план безбједносних служби како би се осигурала безбједност за вријеме протеста у Паризу.

 

АП наводи да су се учесници протеста окупили код Тријумфалне капије, а онда мирно кренули низ авенију.

Портпаролка полиције саопштила је да се на Јелисејским пољима налази око 1.500 демонстраната, преноси Ројтерс.

Француске снаге реда од раног јутра су распоређене у Паризу, уочи почетка протеста "жутих прслука" четврту суботу заредом, за које власти страхују да ће бити праћени новим насилним инцидентима, јављају француски медији.

Возила жандармерије примијећена су јутрос рано на Тргу Конкорд, код капије Мајо и на Јелисејским пољима, док су оклопна возила на положају на Тргу Бастиље, преноси Фигаро.

У француској престоници је јутрос затворено 36 станица метроа, као и многе продавнице.

Окупљања и блокаде демонстранта организоване су на различитим локацијама.

Предсједник Француске Емануел Макрон ће данас, како наводи више француских медија, остати у Јелисејској палати одакле ће пратити ситуацију, а јуче је предсједник Националне скупштине рекао да ће се обратити јавности тек у нареднин данима.

АП јавља да француски покрет "жутих прслука" прелази границе, пошто су демонстрације за данас планиране и у сусједним државама Белгији и Холандији.

На стотине белгијских полицијаца мобилисано је у Бриселу, гдје су се "жути прслуци" прошле седмице сукобили са полицијом и спалили два полицијска возила, а том приликом је ухапшено 70 особа.