latinica  ћирилица
08/12/2018 |  17:25 ⇒ 19:42 | Аутор: СРНА

Живот Срба у Хрватској нелагодан и несигуран

Предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац изјавио је да у Хрватској постоји притисак у идентитетској и историјској сфери која живот Срба чини нелагодним и несигурним.
Милорад Пуповац - Фото: РТРС
Милорад ПуповацФото: РТРС

Пуповац је навео да живот Срба у Хрватској чини несигурним то што се школе у Источној Славонији и даље не региструју зато што ће то некоме сметати, да се призна да постоје српске мањинске школе, што се избјегава споменик са антифашистичком традицијом или то да се пружи јасан отпор ревитализацији поражених усташких и проусташких идеја из Другог свјетског рата, као и негирање злочина.

Пуповац је истакао да је положај Срба у Хрватској, генерално, данас нешто бољи него што је то био прије двије или три године, јер се на неким подручјима раде ствари који се нису радиле прије три или четири године.

Он је у интервјуу за Телеграф, рекао да је на положај Срба у Хрватској увијек значајно утицао однос званичног Београда и Загреба, али да им одсуство комуникације и сарадње на политичком плану не доприноси.

Пуповац је нагласио да са хрватске стране ништа није урађено на системској сарадњи око права мањина, која је договорена прије неколико година између тадашњег премијера Србије Александра Вучића и предсједнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић, осим онога што су представници Срба у Хрватској успјели да кроз коалицију ураде са овом хрватском Владом.

Према његовим ријечима, Србима у Хрватској стижу инвестиције од званичног Београда каквих није било у ранијим раздобљима и какве нису успијевали да реализују са некадашњим српским владама.

"Постоји одређена врста финансијске и политичке подршке пројектима који се реализују међу Србима у Хрватској, а то је помоћ појединим општинама која иде преко Владе у Београду или Покрајинске владе у Новом Саду", рекао је Пуповац и додао да је ријеч о помоћи обнови и уређењу капиталних објеката, попут Српског дома у Вуковару.

Оцијенио је да је, када је ријеч о будућности српско-хрватских односа, односно Србије и Хрватске, хрватском и српском народу у интересу, да зарад опстанка, почну дијалог.

Пуповац, који је посланик у хрватском сабору, објаснио је да је то што од хрватског државног врха никада није стигао одговор на писмо у којем су он и представници ромске и јеврејске заједнице упозорили на алармантно ширење, допуштање и подршку ревизионизму у вези са НДХ, показатељ да су снаге на које указују очито још веома снажне у данашњој Хрватској.

Он је подсјетио да су писмо, осим њега потписали Вељко Кајтази у име ромске заједнице, Огњен Краус у име јеврејске заједнице, те Фрањо Хабулин у име антифашиста, те да оно представља апел у коме су документовани случајеви негирања злочина почињених над Ромима, Јеврејима, Србима, антифашистима и, уопште, противницима режима.