latinica  ћирилица
09/12/2018 |  13:04 ⇒ 13:16 | Аутор: СРНА

Брзом поштом шаљу наркотике

Приликом детаљне контроле брзих пошиљки службеници УИО БиХ у неколико одвојених акција одузели су већу количину наркотика - кокаин, хероин, ТХЦ, опијум са примјесама других опијата и амфетамин.
Заплијењена дрога - Фото: СРНА
Заплијењена дрогаФото: СРНА

"Приликом редовне контроле брзих пошиљки од стране царинских службеника примјећена је пошиљка са сумњивом супстанцом декларисаном на физичко лице. У сарадњи са Граничном полицијом БиХ приликом тестирања, уређај за откривање наркотика показао је да пошиљка садржи килограм кокаина, хероина, ТХЦ и опијума са примјесама других опијата. О овом је Гранична полиција БиХ обавијестила Тужилаштво БиХ. Пошиљка је задржана код УИО до издавања наредбе од стране тужиоца за изузимање предмета, због истраге", саопштено је из УИО БиХ.

Како су навели, приликом контроле пошиљки пристиглих брзом поштом царински службеник је примијетио сумњиву прашкасту материју декларисану као узорак једног лијека.

"У сарадњи са Граничном полицијом на аеродрому Сарајево извршено је тестирање пошиљке и за исту се уз помоћ уређаја за наркотике и пса за откривање наркотика утврдило да се ради о килограму и по кокаина са примјесама других опијата. За наведену пошиљку је тужилац издао наредбу за изузимање предмета и иста се налази у Тужилаштву БиХ", наводе из УИО.

У још једном случају приликом прегледа пристигле пошиљке путем брзих пошта примјећена је пошиљка са таблетама амфетамин 20 мг, 270 комада декларисана на име страног држављанина Б.К.

Таблете су биле упаковане у двије бочице, у једној бочици се налазило 180 капсула, а у другој 90 таблета амфетамина.

На бочицама се налазило име примаоца, а таблете су биле издане од стране љекара изван БиХ. Предмет је преузела Гранична полиција БиХ на начин да је контактирала дежурног тужиоца, који је увидом у документацију и узевши изјаву од примаоца недозвољеног лијека у БиХ, одобрио да се пошиљка врати пошиљаоцу.

УИО позива све грађане у БиХ да на отворену линију 080 02 06 07 пријаве сваки облик незаконите трговине, утаје акциза, царине или ПДВ-а.