latinica  ћирилица
09/12/2018 |  18:22 | Аутор: СРНА

Медојевић напустио саслушање у предмету "Глосариј"

Један од лидера Демократског фронта Небојша Медојевић напустио је саслушање пред Специјалним државним тужилаштвом у новом предмету формираном поводом његове изјаве на сједници црногорског парламента да фирма "Глосариј" има монопол на тржишту лијекова у Црној Гори и да по том основу зарађује енормна средстава.
Небојша Медојевић (Фото: Nspm.rs) -
Небојша Медојевић (Фото: Nspm.rs)

Медојевић је поручио тужиоцу да прво мора да му скине посланички имунитет, уколико жели да изговорену ријеч у Скупштини Црне Горе квалификује као кривично дјело.

"Позвати посланика на саслушање у већ најављеном својству осумњиченог, кршећи све међународне конвенције о слободи говора и мишљења, а да му се прије тога не скине имунитет, може једино у Црној Гори", саопштено је из Демократског фронта.

Из овог опозиционог савеза истичу да су Виши и Апелациони суд, који су прошле недјеље донијели рјешење о стављању у затвор Медојевића, ликвидирали Устав и "увели општу хајдучију и безакоње у Црну Гору".

Из Демократског фронта напомињу да је Медојевић своје ставове о "Глосарију" изнио у Скупштини за вријеме пленумске расправе.

"Да би се неко кривично гонио за лажно пријављивање, тај неко је требало прво да поднесе кривичну пријаву и да тужилаштво утврди да се ради о лажном пријављивању. У конкретном случају, Медојевић није поднио кривичну пријаву, већ је због саопштених сазнања у Скупштини о везама власника `Глосарија` и главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића, одмах процесуиран у осумњиченог", поручују из Демократског фронта.

У саопштењу се додаје да се Катнић тиме упустио у нове злоупотребе службеног положаја, умјесто да због бруталног гажења Устава и закона моментално поднесе оставку.

Специјално државно тужилаштво Црне Горе саопштило је јуче да је формирало предмет поводом тврдњи Медојевића да фирма "Глосариј" има монопол на тржишту лијекова у Црној Гори и да по том основу зарађује енормна средстава.

Медојевић је на сједници Скупштине Црне Горе 14. фебруара рекао да "власника те фирме, због незаконитог пословања нико не хапси, јер је кум специјалног државног тужиоца Миливоја Катнића који од таквог незаконитог пословања има свој дио".

Предмет "Глосариј" је трећи који је формиран против Медојевића.

Медојевић је ухапшен 29. новембра након сједнице Скупштине Црне Горе по налогу Вишег суда у Подгорици, иако му претходно није скинут посланички имунитет.

Њему је одређен затвор до два мјесеца након што је одбио да свједочи у предмету формираном у Специјалном државном тужилаштву због тога што је тврдио да бившем градоначелнику Подгорице неће бити одређен притвор будући, јер је главни специјални тужилац Миливоје Катнић примио мито од 100.000 евра.

Након тога Виши суд у Подгорици одредио је Медојевићу још два мјесеца "стављања у затвор" јер је одбио да свједочи у предмету формираном поводом његових тврдњи из маја прошле године да је Катнић учествовао у ратном злочину на територији Цавтата током 1991. и 1992. године.