latinica  ћирилица
11/12/2018 |  11:40 ⇒ 12:32 | Аутор: РТРС

Братунац: Изложба "Белези великих злочина"

У братуначком Дому културе отворена је изложба под називом "Белези великих злочина" која се састоји од 12 умјетничких дјела и једног предмета који подсјећају на злочине из Другог свјетског рата, у којима су у највећем броју страдали припадници српског народа. Организатори изложбе су Музеј жртава геноцида из Београда и Архив Републике Српске.

Дјела Милића Станковића, Недељка Гоге и других умјетника само су дио ове поставке која свједочи о страшним злочинима који су се десили у протеклом вијеку.

- Велики је списак стартишта српског народа. То су Рација у Новом Саду, то је Козара, Пребиловци.... - истиче Вељко Ђурић Мишина, директор музеја „Жртава геноцида“ Београд.

Осим слика , изложена је и столица учитељице из Пребиловаца, Стане Арнаут, коју су усташе пред ученицима силовале и убиле 5. августа 1941. године.

- Ту је и портрет Дијана Будисављевић, који се по значају и дјело свакако издваја међу експонатима - додао је Мишина.

Организатор ове изложбе, која ће бити отворена до краја ове године је Дом културе Братунац.

- Циљ је да публика кроз изложбу, слике, експонате може да види дјелић страдања. Овим покушавамо отргнути од заборава дио најстрашније историје нашег народа - напоменуо је Радован Петковић, директор Дома Културе Братунац.  

Након Братунца, изложба ће бити постављена у Источном Сарајеву, затим и у Зворнику.