latinica  ћирилица
11/12/2018 |  15:55 ⇒ 15:56 | Аутор: СРНА

Идентификовани посмртни остаци троје Срба

У Заводу за судску медицину и криминалистику Медицинског факултета у Загребу данас су идентификовани посмртни остаци три особе српске националности страдале на подручју Баније и западне Славоније у мају и августу 1995. године, а чије породице данас живе на подручју Републике Српске.
"Бљесак" - Фото: РТРС
"Бљесак"Фото: РТРС

Међу идентификованима су посмртни остаци Стеве Дмитра Божића /58/ из Окучана, који је као цивил погинуо 1. маја 1995. године у хрватској акцији "Бљесак", саопштено је из Документационо-информационог центра "Веритас".

Његови посмртни остаци, под именом, били су покопани у групној гробници у Окучанима са још 33 посмртна остатка, одакле су ексхумирани у децембру 2010. године.

Идентификовани су и посмртни остаци Саве /Николе/ Ћеран /81/ и њеног сина Млађана /67/ из Унчана код Двора, који су као цивили убијени 7. августа 1995. године у хрватској акцији "Олуја".

Њихови посмртни остаци били су покопани у групној гробници у Петрињи међу 160 посмртних остатака, одакле су ексхумирани у јуну 2007. године.

Прабабу Саву и дједа Млађана идентификовао је Зоран Ћеран, којем су припадници Петог муслиманског корпуса такозване Армије БиХ 14. фебруара 1992. године на Сувој међи убили оца Драгана и још неколико рођака и комшија, а њега тешко ранили.

"Веритас" је навео да је у посљедњих 18 година из заједничких, масовних и појединачних гробница, укључујући ексхумације у организацији самих породица, на подручју Хрватске, БиХ и Србије, ексхумирано укупно 1.600 српских жртава из Хрватске и бивше Република Српска Крајина, од чега је до сада идентификовано 1.173 посмртних остатака.

На "Веритасовом" списку несталих, како се наводи, налазе се још 1.782 лица српске националности која су нестала у периоду од 1991-1995. године на подручју Хрватске и бивше Републике Српске Крајине.

Међу несталима је 1.285 цивила, од чега 496 жена, наводи се у саопштењу.

"Веритас" је навео да располаже поузданим подацима за још 232 регистрована гробна мјеста у којима се налазе неидентификовани посмртни остаци смртно страдалих Срба на том подручју у истом периоду, те да они и 23 године по престанку рата, искључиво због опструкције хрватске стране, чекају на ексхумације.