latinica  ћирилица
11/12/2018 |  16:31 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

"Капи с Козаре" - линија сокова приједорских воћара

Приједорски воћари покренули су прву линију хладно цијеђених воћних сокова под називом "Капи с Козаре". Ријеч је о заједничком пројекту локалног Удружења воћара и Пољопривредне задруге "Кооператива" и Града Приједора, а циљ је да сокови, направљени без хемијских додатака, прерасту у препознатљив бренд. Капи с Козаре, на тржишту у Приједору очекују се до новогодишњих празника.

Домаће благо у чаши, најједноставнији је опис прве линије хладно цијеђених воћних сокова под називом „Капи с Козаре“. Овај производ приједорских воћара на тржиште и борбу с конкуренцијом излази квалитетом, чистим воћем из поткозарских воћњака, без хемијских додатака и шећера.

Оно што је јединствено и што одликује ове сокове је што су без хемије, без било каквих конзерванаса, адитива, појачивача, боја и неких умјетних заслађивача. За први линију исцијеђено је око 10 тона јагоде, јабуке и крушке из 14 приједорских воћњака. На овај начин, воћари рјешавају проблем пласмана рода, али им недостаје линија за цијеђење.

У плану је и пласман сокова у тржне центре. Значај пројекта препознали су и у приједорској Градској управи и локалној Агенцији за економски развој. У плану је изградња Дистрибутивног центра у Омарској, који би требало да има хладњачу и линију за цијеђење воћа.

"Укупна вриједност пројекта је милион и 200. 000 евра гдје би на Дистрибутивни центар у Омарској отпало између 250.000 и 300.000 евра. Најбитније од свега тога је да је планирана и линија за хладно цијеђене сокове чија би вриједност била око 100.000 марака", рекао је Александар Дрљача, директор Агенције за економски развој Града Приједора „ПРЕДА“.

У плану је и производња сокова од домаће шљиве, ароније, малине и купине, као и производња поткозарских ракија. Воћари се надају да ће овај приједорски бренд освојити тржиште и поручују грађанима – купујте домаће, јер домаће је најквалитетније.