latinica  ћирилица
11/12/2018 |  19:24 ⇒ 19:50 | Аутор: РТРС

Консултације о мандатару за Савјет министара - писаним путем (ФОТО)

За данас најављене консултације Предсједништва БиХ са бх. парламентарним политичким партијама, о мандатару за састав Савјета министара, отказане су на захтјев предсједавајућег Предсједништва Милорада Додика. Разлог - у сали за састанке није било заставе Републике Српске, на чему Додик инсистира.

Предсједавајући Милорад Додик затражио је или да једна од двије постављене заставе буде уклоњена, и то она која симболизује Федерацију, јер тај ентитет већ деценију нема другачији уставни симбол, или да у салону буде истакнута и тробојка Српске. Ни један захтјев није испоштован, па су усмене консултације отказане.

Српска тробојка за бошњачког члана Предсједништва Шефика Џаферовића и даље фатаморгана. На почетку мандата је под окриљем ноћи склањао и испред Додиковог кабинета. Сада мало либералнији – не жели је у радном салону.

"Ово је државна институција у којој, у складу са Законом о застави, може бити искључиво застава БиХ", рекао је Џаферовић.

Биће да “легалиста” Џаферовић није детаљно проучио Закон на који се позива. Јер у њему, није дефинисан “проблем” који је конструисао. Наиме, Закон је прописао како се застава БиХ “истиче” на зградама свих заједничких институција, али не и у зградама.

Прописао је и да се симбол БиХ званично истиче на свим зградама ДКП-ова, приликом службеног одласка чланова Предсједништва у иностранство и повратка, приликом званичних међународних посјета, такмичења и других међународних скупова и на граничним прелазима БиХ.

И ни једне ријечи о радним просторијама и салонима унутар тих истих зграда, што је јасно потцртано и из канцеларије бх. омбудсмена из које је поручено да Закон о застави не уређује ово питање, као ни Закон о застави односно амблему Републике Српске.

"Онда долазите у позицију да све што није забрањено, дозвољено је", истиче Љубинко Митровић, омбудсман за људска права БиХ.

Да ли из незнања или скривених намјера, Џаферовић не престаје да “погрешно” тумачи или примјењује закон на који се позива. Он каже да "тамо гдје се истиче застава БиХ уз њу се не може истицати ни једна друга застава и ни једно друго обиљежје, јер тако у Закону јасно пише!"

А слика, примјера ради, испред централе Џаферовићеве партије, усред Сарајева, већ деценијама свједочи другачије. Поред заставе БиХ истакнута и страначка и она “ратна” са љиљанима, тадашње тзв. Републике БиХ. И такво “скрнављење” бх. симбола “ревносном” Џаферовићу никада није засметало.

Предсједавајући Предсједништва не одбацује могућност да бошњачки члан “представом о заставама” само купује вријеме.

Он је додао да је прије два дана разговарао телефоном са хрватским чланом Предсједништва БиХ Жељком Комшићем, који се сагласио да за данас буду заказане консултације, а да је бошњачки члан Шефик Џаферовић рекао да у принципу нема ништа против тога, али да сматра да је потребно још мјесец или мјесец и по дана да се дође до "рашчишћавања ситуације у ФБиХ", да би они изашли са компактним приједлогом.

Али, предсједавајући Додик неће чекати да Федерација ријеши своје проблеме. Од парламентарних партија затражио је приједлог мандатара за састав Савјета министара у писаном облику и оставио рок до сутра у 10 часова. За подне је заказао и консултацију трочланог Предсједништва у свом кабинету, у којем је тробојка истакнута, а након тога и прву сједницу Предсједништва БиХ у истом салону чији је “декор” отказао данашње консултације.

Допис Милорада Додика (фото: avaz.ba)