latinica  ћирилица
12/12/2018 |  08:41 ⇒ 10:58 | Аутор: Агенције

"Боемска рапсодија" најслушанија у 20. вијеку

Пјесма групе Квин "Боемска рапсодија", по подацима дискографске куће Универзал мјузик груп, најслушанија је пјесма на интернету из 20. вијека.
Фреди Меркјури, Квин (фото: rt-sheep.com) -
Фреди Меркјури, Квин (фото: rt-sheep.com)

Рекли су да се никада неће добро продавати, јер је у првобитној верзији трајала чак седам минута, а у посљедњој шест, спомиње Галилеја, Белзебуба и Скарамуша, али показало се да је "Боемска рапсодија", упркос томе, најслушанија у 20. вијеку.

Настала је 1975. године и тада се често вртила на радио-станицама, а пажњу на њу поново је привукао нови филм истоименог назива. Музички спот у свијету је прегледан 1,6 милијарди пута, објавио је УМГ.

Пјесма је крајем 1975. девет недјеља била на првом мјесту, што ју је у то време чинило трећим хитом с најдужим раздобљем на врху.

Дискографске куће ЕМИ и Електра тада су у Великој Британији хтјеле да исијеку дијелове ове епске ствари. Али Роџер Тејлор је објаснио: "Рекли су да је предуга и да то неће функционисати. Мислили смо, можемо је исјећи, али онда неће имати никаквог смисла. Пропустили бисте све различите угођаје пјесме и рекли смо - не. Или пролази или не пролази." И нису погријешили.

Дискографска кућа је објавила да је Квинова пјесма популарнија од Нирванине "Smells Like Teen Spirit" и "Swееt Child О'Mine", групе Гунс Н' Росес.

У филму "Боемска рапсодија" покојног фронтмена групе Фредија Меркурија глуми Рами Малек. Филм је, кажу из Универзала, ово музичко ремек-дјело приближио млађим генерацијама.

Универзал каже да посљедњих неколико недјеља промовише сингл путем својих старих платформи.

По Универзаловим подацима евидентираним са стриминг сервиса попут Спотифаја, Епл мјузика и Дизера "Боемска рапсодија" без сумње је најслушанија у протеклом вијеку.