latinica  ћирилица
12/12/2018 |  09:09 ⇒ 14:52 | Аутор: Агенције

Хрватски сабор гласа о декларацији о положају Хрвата у БиХ

Хрватски сабор данас би требало да расправља о приједлогу декларације о положају Хрвата у БиХ, која позива на измјену Устава БиХ.

Како се наводи у приједлогу декларације, "за успјешно функционисање БиХ на свим нивоима кључно је да сви њени конститутивни народи и грађани буду равноправни, да у њу имају пуно повјерење и вјерују у њену будућност".

Декларација има шест тачака, а читав документ 20 страница. У њему се упозорава на маргинализацију Хрвата у БиХ.

Ово је пет кључних тачака декларације:

- Хрватски народ у БиХ дио је једне и недјељиве хрватске нације, без обзира на то у којој земљи и у којем дијелу свијета припадници те нације живе.

- БиХ је на темељу Анекса 6 Дејтонског споразума, утемељена као држава три конститутивниа народа, што је дефинисано посебном преамбулом Устава.

- Три конститутивна народа у БиХ (Бошњаци, Хрвати и Срби) су уставна категорија и чињеница која се не може и не смије политички игнорисати.

- Хрватски члан Предсједништва БиХ и трећи пут је изабран гласовима бошњачког народа, што је и даље могуће, чак и у случају да сви Хрвати у БиХ гласају за другог кандидата, што је супротно духу Дејтонског споразума.

- Захтијевају се измјене Устава БиХ и Изборног закона БиХ које би требало да осигурају хармонизацију односа њена три конститутивниа народа те једноставност, транспарентност, управљивост и економичност унутрашњег уређења БиХ.