latinica  ћирилица
12/12/2018 |  09:41 | Аутор: СРНА

Трамп запријетио гашењем државне администрације

Амерички предсједник Доналд Трамп запријетио је гашењем финансирања државне администрације током оштре дебате са демократама у Бијелој кући о његовом плану градње зида на граници са Мексиком.
Доналд Трамп (фото:ртс) -
Доналд Трамп (фото:ртс)

Током дискусије са утицајним члановима Демократске странке Ненси Пелоси и Чаком Шумером, Трамп је рекао да ће бити "поносан" да обустави рад администрације поводом граничне безбједности.

Уколико чланови Конгреса не постигну договор о федералном буџету, финансирање појединих државних служби биће прекинуто крајем сљедеће седмице, пренио је Би-Би-Си.

Трамп је затражио да у буџет буде укључена и одредба од пет милијарди долара за граничну безбједност.

"Ако не добијемо оно што желимо, на овај или онај начин, на вама је, кроз војску, како год то да назовете - а ја ћу угасити администрацију. Поносан сам да угасим администрацију због граничне безбједности", рекао је Трамп.

Члан Сената Шумер и лидер демократа у Представничком дому Пелоси рекли су да су пристали на продужавање финансирања Службе државне безбједности на садашњем нивоу од 1,3 милијарди долара до 30. септембра 2019. године.

Ово је био први састанак Трампа са лидерима демократа од када је њихова странка преузела контролу над Представничким домом на изборима у новембру.

Шумер је послије састанка осудио Трампов "напад бијеса", а портпарол Бијеле куће Сара Сандерс рекла је да је демократама важније да граница остане отворена, него да се администрација угаси.