latinica  ћирилица
12/12/2018 |  11:03 | Аутор: СРНА

Жупљанин: Нови покушај преноса надлежности је неуставан

Захтјев Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ за потписивање споразума о кориштењу радио-везе између полицијских агенција у БиХ представља нови покушај преноса надлежности са ентитета на ниво БиХ, изван оквира Устава и закона у БиХ, оцијенио је декан Факултета за безбједност и заштиту Универзитета у Бањалуци Слободан Жупљанин.
Слободан Жупљанин - Фото: РТРС
Слободан ЖупљанинФото: РТРС

"Република Српска је исказала став већ у првом покушају Дирекције у вези са овим питањем. Дирекција нема те надлежности и излази из оквира закона и учешће у таквом споразуму и пристанак на такав начин комуникације био би потпуно незаконит", рекао је Жупљанин Срни.

Према његовим ријечима, полицијске агенције у БиХ, а Дирекција за координацију полицијских тијела то није, и сада имају начин да комуницирају и размјењују оперативне информације и податке у циљу рјешавања значајних безбједносних проблема.

"То значи да за таквим споразумом не постоји потреба нити ће он оперативно допринијети унапређењу било какве сарадње између полицијских агенција. Оне на основу других прописа и закона имају друге могућности да сарађују, свако у оквиру својих надлежности, тако да је захтјев Дирекције апсолутно изван оквира Устава и закона у БиХ", појаснио је Жупљанин.

Из Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ упућен је допис, који је у посједу Срне, свим директорима, комесарима и шефовима полиција којим их позива да сутра потпишу споразум о кориштењу радио-везе између полицијских агенција у БиХ, а као тачка у дневном реду наводи се и анализа стања безбједности у БиХ.

Потписивање овог споразума подразумијева увезивање оперативних центара полиција са Дирекцијом за координацију полицијских тијела БиХ, за шта она нема надлежност.