latinica  ћирилица
12/12/2018 |  11:15 ⇒ 14:28 | Аутор: СРНА

Шпирић: Још један покушај да се направи МУП БиХ

Делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић упозорио је да би потписивање споразума о кориштењу радио-везе између полицијских агенција у БиХ, који подразумијева увезивање оперативних ценатара полиција са Дирекцијом за координацију полицијских тијела БиХ, представљало још један покушај да се направи министарство унутрашњих послова БиХ, што се не може и не смије дозволити.

"Сваки покушај да се од Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ прави такозвани МУП БиХ, на шта ми ово личи, је изванзаконски, неприхватљиво и неуставно", изјавио је Шпирић.

Он је нагласио да сваки потез Дирекције за координацију полицијских тијела који иде ка преношењу надлежности са ентитета на ниво БиХ заправо представља ембрион МУП-а БиХ.

Институције на нивоу БиХ поново покушавају да отму надлежности ентитетима и прибаве себи ингеренције које им по закону не припадају, што доказује и документ који је у посједу Срне.

Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ не преза ни од чега, па ни од тога да прекорачи своја овлаштења, да би од себе направила полицијски орган и прибавила оперативне надлежности.

На основу документа, који је у посједу Срне, из Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ упућен је допис свим директорима, комесарима и шефовима полиција којим их позива да сутра потпишу споразум о кориштењу радио-везе између полицијских агенција у БиХ, а као тачка у дневном реду наводи се и анализа стања безбједности у БиХ.

Потписивање овог споразума подразумијева увезивање оперативних ценатара полиција са Дирекцијом за координацију полицијских тијела БиХ, за шта она нема надлежност.