latinica  ћирилица
12/12/2018 |  12:01 ⇒ 12:42 | Аутор: РТРС

Подстицаји дижу на ноге пчеларство у Посавини

Брчански пчелари, поред 30 КМ подстицаја по кошници, имају и субвенције од 30 одсто за набавку дијела пчеларске опреме. Овогодишњи подстицаји у пчеларству, само за кошнице, износиће 330.000 КМ.

У Брчком путем три удружења пчелара - Брчко, Матица и Пчела, евидентирано је 12.000 кошница и више од 300 пчелара. Један од њих је и Милорад Вуковић, који је за 40 година пчеларења, стигао до више од 500 кошница.

- Укључени смо у породично пчеларство. Има нас шестеро одраслих, који помажу мени у том врцању, и обради око пчела и тако сустижемо. Само се радом може нешто остварити, ако се поштено и ако се квалитетно ради, уз добру едукацију и добру пашу, може се лијепо живити, може се доста произвести меда, и пласирати, наравно ако има квалитет - прича Вуковић.

Све је већи број оних који у пчеларењу виде, своју пословну шансу. Брчански пчелари од Владе дистрикта, имају и субвенције за набавку опреме, којим нису обухваћена транспротна возила и контејнери, али се свако сналази на свој начин.

- У својој режији сам направио контејнер. Видио сам да је то права ствар у овом послу, па сам се одлучио и на други. У фази је припрема кошница за тај други контејнер. Мислим да ће донијети велики принос и да ће се то углавном исплатити - истиче Емир Ћумуровић, пчелар из Брчког, а на његове ријечи надовезао се Милан Драгичевић, још један пчелар из Посавине:

- Сваки пчеар може себи припремити од свог воска стане основе и да сам себи спреми погаче. Велики број пчелара, може доста себи појефтинити производњу, ако барем једним дијелом и кошнице направи.

Искусни пчелари, попут Николе Керезовића, на сваком кораку промовишу пчеларство, као привредну шансу и могућност самозапошљавања. Керезовић, наводи да се већ са 50 кошница, може постићи пристојна годишња плата.

- Једноставна нека рачуница 50 кошница по 20 кг меда, и то је тона, пута 10 КМ и то је 10.000 КМ. Нека на расходе отпадне 4.000 до 5.000, остаје ти некаква плата, коју ћеш ти радити и имати за себе - истиче Керезовић,  који је предсједник Удружења пчелара Матица из Брчког.

Ову неискоришћену привредну грану, препознала је и влада дистиркта Брчко. За подстицаје за самозапошљавање у аграру ове године у Буџету дистрикта обезбијеђено 500.000 КМ.