latinica  ћирилица
12/12/2018 |  16:41 ⇒ 17:31 | Аутор: СРНА

Усвојена заједничка изјава о ЕУ интеграцијама

Предсједништво БиХ усвојило је на данашњој сједници у Сарајеву заједничку изјаву у којој се изражава опредијељеност да до 31. децембра буду достављени одговори БиХ на додатна питања Европске комисије у поступку припреме мишљења о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ.
Сједница Предсједништва БиХ - Фото: РТРС
Сједница Предсједништва БиХФото: РТРС

У заједничкој изјави чланови Предсједништва БиХ изражавају посвећеност спровођењу Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и БиХ, те спремност да, у складу са Копенхашким и Мадридским критеријумима, раде на спровођењу економско-социјалних реформи, јачању владавине права, борби против корупције, реформи јавне управе и унапређењу административних капацитета за преузимање правне тековине ЕУ.

"Очекујемо позитивно мишљење Европске комисије /авис/ о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ и позитивну политичку одлуку Савјета ЕУ о додјељивању кандидатског статуса БиХ током 2019. године. Сматрамо да би додјељивање кандидатског статуса дало снажан подстрек спровођењу свих реформи неопходних за испуњавање критеријума за чланство у ЕУ", наводи се у тексту заједничке изјаве.

Чланови Предсједништва БиХ изражавају опредијељеност да током мандата допринесу убрзању реформских процеса с циљем да БиХ што прије након додјеле кандидатског статуса започне приступне преговоре за чланство у ЕУ.

"Позивамо све државе чланице и институције ЕУ да наставе да пружају подршку спровођењу реформи у процесу интеграције БиХ у ЕУ", истиче се у тексту заједничке изјаве.

Чланови Предсједништва подсјећају да је БиХ 15. фебруара 2016. године поднијела Захтјев за чланство у ЕУ, те да је Савјет ЕУ за опште послове 20. фебруара 2016. године одлучио да спроведе поступак утврђен сходно одредбама Уговора о ЕУ.

У изјави се изражава опредјељење чланова Предсједништва БиХ да поштују одредбе Устава БиХ и Дејтонског мировног споразума, уставну структуру и надлежности свих нивоа власти у БиХ, уважавајући примјену усвојеног Система координације процеса европских интеграције у БиХ.

У изјави се подсјећа да БиХ дијели заједничке вриједности, историју и културно насљеђе са државама ЕУ и изражава пуну приврженост начелима и вриједностима на којима се темељи ЕУ.

Чланови Предсједништва потврђују да је чланство у ЕУ стратешки спољнополитички приоритет и циљ БиХ, те указују да је обновљени и оснажени приступ ЕУ БиХ усвојен на састанку Савјета ЕУ за иностране послове 15. децембра 2014. године.

У изјави се истиче опредијељеност свих политичких субјеката у БиХ за убрзање процеса интеграције БиХ у ЕУ, те значај политичког момента након општих избора.

Предсједништво БиХ у изјави поздравља чињеницу да је на Самиту ЕУ и земаља Балкана, одржаном 17. маја 2018. године у Софији, потврђена европска перспектива земаља региона и препозната њихова посвећеност европским вриједностима и принципима.