latinica  ћирилица
12/12/2018 |  18:15 | Аутор: СРНА

Усвојен закључак о заштити имовине БиХ у Хрватској

Предсједништво БиХ усвојило је закључак о спровођењу Анкеса Г Споразума о питањима сукцесије бивше СФРЈ и активностима на заштити и враћању имовине из БиХ која се налази у Хрватској, те задужило Министарство инистраних послова БиХ да упути ноту генералном секретару УН, у којој ће га обавијестити о кршењу наведеног споразума.
Предсједништво БиХ - Фото: РТРС
Предсједништво БиХФото: РТРС

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик упутиће писмо предсједнику и премијеру Хрватске Колинди Грабар Китаровић и Андреју Пленковићу да се споразум о сукцесији бивше СФРЈ са свим својим анексима, у својству међународног уговора мора примјењивати у складу са међународним правом, као правни акт који има предност у односу на све домаће прописе, те у складу са њим, извршити враћање све имовине БиХ у Хрватској, уз обавезан упис у земљишне књиге на стварне власнике.

Предсједништво је на данашњој сједници задужило шефа преговарачког тима БиХ у Сталној заједничкој комисији виших представника држава насљедница бивше СФРЈ да затражи одржавање ванредне сједнице Сталне заједничке комисије због кршења споразума о питањима сукцесије бивше СФРЈ од стране Хрватске, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Савјет министара је задужен да Предсједништву БиХ достави извјештај о активностима које су, слиједом закључка са сједница Савјета министара и Предсједништва, које су одржане 3. јула, предузете да би била обезбијеђена заштита и враћање имовине физичких и правних лица из БиХ и имовине БиХ која се налази у Хрватској.

Задужено је и Правобранилаштво БиХ да у вези рјешавања имовинско-правних односа између БиХ и Хрватске, у погледу примјене Анекса Г, координише са ентитетским агенцијама за приватизацију све активности према органима у Хрватској, које се тичу заштите имовине из БиХ, те да о томе доставља извјештај Предсједништву БиХ сваких шест мјесеци.

Предсједништво БиХ, због заштите имовине из БиХ која се налази у Хрватској, задужује Правобранилаштво БиХ да се утврде модалитети за покретање апелација према Уставном суду Хрватске којом се оспорава уставност Закона о располагању државном имовином у овој земљи и одговарајуће уредбе, које служе као правни основ за забрану уписа имовине БиХ у одговарајуће земљишне књиге на стварног власника из БиХ.

На данашњој сједници, примљен је к знању извјештај Савјета министара о активностима у оквиру процеса европских интеграција БиХ и информација о стању у области миграција у БиХ у вези с повећаним приливом миграната у БиХ.

Донесене су одлуке о прихватању амандмана на споразум о гранту Развојне банке Савјета Европе и БиХ у вези са Регионалним стамбеним кредитом, Споразума о зајму између БиХ и Међународне банке за обнову и развој и споразума о финансирању Програма активности прекограничне сарадње Србија - БиХ за 2017. годину између Европске комисије, Владе Србије и БиХ.

Предсједништво је одобрило закључивање меморандума између надлежних ентитетских и БиХ институција везаног за унапређење система безбједности хране у БиХ у оквиру развојне сарадње између Чешке и БиХ.

Одобрен је и Меморандум о разумијевању између Министарства спољне трговине и економских односа БиХ и Министарства културе и туризма Кине о олакшавању групних путовања кинеских туриста у БиХ.

У сапоштењу је наведено да су донесене одлуке о приступању Конвенцији Савјета Европе о кинематографској копродукцији и измјенама и допунама Анекса конвенције о идентификационим документима помораца.

Донесена је и одлука о прихватању Анекса В Споразума између БиХ и Норвешке о финансирању пројекта у корист правосуђа и/или судова и тужилаштва у БиХ.

Предсједништво БиХ је прихватило покровитељство међународне инвестиционе конференције "Сарајево бизнис форум", која ће бити одржана у Сарајеву од 17. до 18. априла 2019. године.