latinica  ћирилица
12/12/2018 |  18:31 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Проблем с мигрантима не јењава

Од када је Унско-сански кантон затворио врата мигрантима, број оних који долазе је смањен, али не и проблеми.

Све чешће се и међусобно сукобљавају, упозоравају из полиције. Нашој екипи данас није одобрен улазак у мигрантски камп "Бира" у Бихаћу, гдје је смјештено око двије хиљаде миграната.

Бишћани све више страхују за личну безбједност. Додатну несигурност изазвао је случај силовања осамнестогодишњакиње, за шта је ухапшен мигрант из Пакистана.

Мигрантска криза није проблем само овог кантона, већ свих надлежних институција у БиХ-а, кажу у Управи тамошње полиције. До сад им је пријављено више од стотину кривичних дјела миграната, који бесправно улазе у куће, нарушавају јавни ред и мир, изазивају туче...

- У задње вријеме има и међусобних сукоба између самих миграната па и уз употребу хладног оружја - каже Снежана Галић, портпаролка Управе полиције МУП-а Унско-санског кантона.

За сада, мигрантски кампови су формирани у Кладуши и Бихаћу.

Одобрење за улазак у мигрантски камп "Бира" у Бихаћу од Међународне организације за миграције, наша екипа данас није добила. Како су нам рекли то је ради наше безбједности јер нам за данас нису могли обезбиједити пратњу.

Ипак, испред мигрантског кампа успјели смо разговарати с мигрантима. Жале се на услове, недостатак одјеће и хране.

У Црвеном крсту тврде да је све под контролом, и да у кампу мигранти имају све што је потребно.

- Добијају три оброка дневно, доручак, ручак и вечеру и оно што Црвени крст ради тамо је опслуживање са обућом, одјећом и хигијеном - наводи Селам Миџић, секретар Црвеног крста града Бихаћа.

Иако Међународна организација црвеног крста упозорава да је хитно потребна хуманитарна помоћ за хиљаде миграната, који су зиму дочекали у БиХ, у ИОМ-у наводе да је Европска унија путем различитих пројеката Босни и Херцеговини дозначила више од девет милиона евра, да збрине мигранте. Питање је, да ли је новац и стигао на праву адресу.