latinica  ћирилица
12/12/2018 |  21:38 ⇒ 21:42 | Аутор: РТРС

Први Парк природе Цицељ у Чајничу

Након вишегодишњих истраживања Република Српска је добила први Парк природе Цицељ, у Чајничу.

Ово заштићено подручје распростире се на више од 300 хектара са ендемским врстама биља, специфичним саставом земљишта и квалитетом воде.

Први Парк природе Цицељ јединствен је као заштићено подручје и због карактеристика да неки његови дијелови граниче с урбаним дијелом насељеног мјеста Чајниче.

Посебна вриједност јесте у Орловачким стијенама, а издвајају се и три планинска врела воде: Тројан, Хладна вода и Цицељ.

- Ту је и око 15 хектара строге заштите и то је један јединствен случај да ми на 300 метара ваздушно од града имамо прашумски резерват то нема нигдје у окруженју и поносни смо на то - каже Његош Тупеша, предсједник Еко-центра Чајниче.

У овом парку природе је и 513 посебних биљних врста, од којих њих двадесет због своје ријеткости се сматра посебним.

Стручњаци истичу све похвале Чајничанима да су великим залагањем успјели да истраживањима прикупе све податке који су помогли да се изради студија и да Влада Републике Српске донесе одлуку о проглашењу. Парком природе ће управљати Шумско газдинство "Вучевица".

На свечаној церемонији уручења одлуке о газдовању парком, институцијама, организацијама и појединцима уручена су признања. Међу њима и признање Радио-телевизији Републике Српске.