latinica  ћирилица
13/12/2018 |  11:44 ⇒ 14/12/2018 | 07:20 | Аутор: РТРС

Потписан уговор о изградњи ауто-пута Бањалука-Приједор-Нови Град (ФОТО)

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић и генерални директор компаније "Шандонг Интернешнал" Јанг Сју потписали су уговор о концесији за изградњу ауто-пута Бањалука-Приједор-Нови Град, прва фаза пројекта од Бањалуке до Приједора у дужини од 42 километра.

Концесија се додјељује на 33 године, а концесионар ће пројектовати, изградити, управљати, одржавати и финансирати изградњу ауто-пута Бањалука-Приједор.

Током овог периода, Српска ће концесионару, за расположивост ауто-пута, плаћати 32,5 милиона евра годишње накнаде, а како је планирано тај ће новац бити обезбијеђен од путарине.

Вриједност овог ауто-пута је 297 милиона евра, а како је рекао Трнинић, потписивање уговора је резултат трогодишњих разговора и договора, напомињући да од данас почињу тећи рокови који подразумијевају да у наредне двије године буде завршена експропријација земљишта.

Потписан уговор о изградњи ауто-пута  (Фото: РТРС)

Потписивању уговора присуствовала је предсједница Српске Жељка Цвијановић и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Додик је рекао да се ради о великој развојној прилици у Републици Српској, те да је намјера да што прије Република Српска са ауто-путем изађе на Дрину и споји се на путну инфраструктуру Србије.

Он је нагласио да ће изградња ове дионице путне може помоћи привредном развоју и изразио задовољство што Српска данас има више од 100 километара ауто-пута.

Додик је захвалио кинеским партнерима који су с министром саобраћаја и веза Неђом Трнинићем потписали овај уговор, изразивши наду да ће кинески партнери бити ефикасни у раду.

Потписивању уговора присуствовао је и мандатар за састав нове владе Радован Вишковић, представници Амбасаде Кине у БиХ, градоначелник Приједора Миленко Ђаковић, те представници јавних предузећа и институција Српске.

Ђаковић је рекао да изградња овог ауто-пута отвара Приједор и цијелу регију ка свијету и омогућава даљи економски развој.

Замјеник предсједника Управног одбора кинеске компаније "Шандонг Интернешнал" Менг Јан рекао је да ће изградња ауто-пута бити примјер добре сарадње и да је ова комапнија, потписивањем уговора, учинила веома значајну ствар заједно са Владом Српске.

- Испред нас стоје двије године припремних радова и три године изградње, али ћемо учинити све што је до нас да скратимо тих пет година - рекао је Јан.