latinica  ћирилица
13/12/2018 |  12:07 ⇒ 12:50 | Аутор: РТРС

Филм "Лица Лафоре" биће приказан на АКХ клиници у Бечу

Филм "Лица Лафоре" биће приказан на двије специјалне пројекције на АКХ клиници у Бечу. Пројекције на којима је најављено присуство бројних угледних личности из свијета науке и медицине државе Аустрије биће одржано 18. и 20. децембра.
АКХ клиника у Бечу - Фото: РТРС
АКХ клиника у БечуФото: РТРС

Приказивање филма "Лица Лафоре" организовано је у сарадњи представништва Републике Српске у Бечу, АКХ државне болнице и Универзитетске клинике те Медицинског факултета у Бечу.

"Allgemeines Krankenhaus" познатија под именом АКХ је универзитетска клиника у Бечу. Ова болница основана је 1694. године и једна је од највећих у Европи, трећа по величини у свијету, уједно највећа и најпознатија медицинска установа у Аустрији. АКХ је и сједиште Медицинског универзитета у Бечу.

Беч и АКХ имају дугогодишњу и свјетски признату репутацију врхунског медицинског центра на свим пољима медицине, не само захваљујући најмодернијој медицинској техници, већ и због великог броја престижних научних достигнућа као и најновијих приступа у лијечењу тешких обољења.

Филм "Лица Лафоре", биће дио наставног програма Средње школе "Абрахам Линколн" у Денверу. Осим средњих школа, у плану је уврштавање филма у Одсјек за генетику на Унивезитету у Денверу.

Овај вишеструко награђивани филм приказан је на бројним међународним филмским фестивалима, као и медицинским факултетима и здравственим установама широм свијета. Између осталог, и на 32. конгресу епилептолога у Барселони, у једној од највећих фармацеутских компанија "Ionis Pharmaceuticals" у Сан Дијегу, те на 91. конгресу неуролога Њемачке у Берлину.
Филм документује судбину породице Гајић, која је у борби с Лафорином болешћу изгубила старију кћерку Татјану, али је захваљујући помоћи добрих људи и властитим новцем постала један од највећих донатора за проналазак лијека за ову болест и спас млађе кћерке Милане.

Овај први дугометражни филм из БиХ, који се бави темом ријетких болешћу, добио је и институционално признање, те је приказан у Европском парламенту у Стразбуру, Народној скупштини Републике Српске и Парламентарној скупштини БиХ.